Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Coface: Корпоративната задлъжнялост в България все още не буди тревога

Намалява доверието между контрагентите в разплащанията между компаниите и се търсят допълнителни гаранции

гледано: 2148   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Корпоративната задлъжнялост в България все още не буди тревога. Банковата система е достатъчно силна, за да се справи. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров, управител на Coface България.
Още по темата

"До 15 ноември ръстът на корпоративната несъстоятелност в България възлиза на 27% спрямо 2019 г., но до края на годината се очаква рекорден ръст на тази цифра за последните 12-13 години", посочи той и обясни, че в Европа също се очаква ръст във почти всички държави между 12% и 37% догодина.

По думите му засега правителствените мерки успяват да спасят ликвидността на компаниите.

„Това обаче е замитане на проблема под килима и се зараждат т.нар. зомби компании. Очаква се да има проблеми в началото на следващата година, когато програмите бъдат изчерпани“, очаква Димитров.

Според него много важен показател сега е задлъжнялостта на компаниите, тъй като в момента се отлага плащането на главниците по задълженията и така „компаниите продължават да съществуват, като твърдят, че проблемът не е много голям“.

Управителят на Coface България предупреди, че се забелязва намаляване на доверието между контрагентите в разплащанията между компаниите, като се търсят допълнителни гаранции.

„Търговските политики сега са изцяло рисково ориентирани и някои от компаниите са готови да жертват част от печалбата си, за да са сигурни, че ще съберат вземанията си“, коментира Димитров.

Относно прогнозите за бъдещото развитие той заяви, че „засега може да гледаме какво ще се случи през 2021 г. и е рано да говорим за по-напред“.

„Наскоро взехме нашите прогнози за средносрочен план и ги изхвърлихме в кошчето, защото този втори локдаун отново ни изправи пред бялата дъска, за да преработим моделите си“, разкри експертът.

Все пак Димитров изрази увереност, че европейската банкова система ще може да се справи с предизвикателствата, когато държавните програми за подкрепа бъдат оттеглени.

„Дори някоя банка да има краткосрочен ликвиден проблем, тя ще се радва на подкрепа“ от Европейската централна банка и правителствените власти“, смята управителят на Coface България.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Танцовите школи може да заработят от началото на февруари