IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цонев: Да се отворят кредитните досиета на политиците в КТБ

Депутатът от ДПС е скептичен, че ще има актуализация на държавния бюджет

09:58 | 04.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цонев: Да се отворят кредитните досиета на политиците в КТБ

Движението за права и свободи (ДПС) предлага кредитните досиета на политици, магистрати и кметове с влогове в КТБ да бъдат отворени, "за да е ясно кой кой е и какво е правил там". Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Нова телевизия.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия добави, че първоначално неговата партия е предлагала изцяло да падне банковата тайна в КТБ за всички вложители, но от банковите среди са заявили, че това може да нанесе удар върху цялата банкова система.

„Затова сега излизаме с ново предложение. Ако не може да се разкрие банковата тайна за всички, да се разкрие за държавните лица – политици, магистрати и кметове с влогове в тази банка от началото на дейността ѝ“, обясни Цонев. „Няма да скрием и офшорките и ще стигнем до реалните им собственици“, твърди той. По думите му това ще стане чрез Закона за офшорните компании, според който всяка офшорка, която не разкрие реалния си собственик, няма да получи обратно парите си. 

„Истината за КТБ трябва да излезе наяве, ние нямаме проблеми", категоричен е Цонев и добави, че в следващия парламент ДПС ще излезе със законодателна инициатива в тази насока. Международните отдели по финансови разузнавания на големите одиторски къщи могат да проследят къде са трансферирани парите на КТБ, смята депутатът.

Европейската комисия е много последователна в позицията си спрямо кризата в КТБ, заяви още Цонев и припомни, че тя е препоръчала в нарочно писмо до премиера да се осъществи "вариантът с болна и здрава банка, тоест – кризата да се реши с нов закон". „В медиите обаче бе изопачено, че това е закон на ГЕРБ, ДПС и БНБ. А това бе вариант на Европейската комисия. Сега обаче ЕК ни напомня, че не можем да останем в ситуация, в която вложилите чакат и не знаят какво се случва с парите им“, заяви Цонев.

Председателят на бюджетната комисия в парламента припомни, че за да започне незабавно изплащане на депозитите, банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност, което пък не може да стане, преди да ѝ бъде направена оценка.

Днес той ще предложи в преходните и заключителни разпоредби на текста за актуализирания бюджет да се включи и параграф, с който да може да се започне изплащането на гарантираните влогове до 100 000 евро преди обявяването на банката в несъстоятелност. Ако това предложение се приеме, то изплащането на гарантираните депозити може да започне 20 дни след приемането на текста. 

Йордан Цонев твърди, че Делян Пеевски не е в конфликт на интереси с КТБ и това може да се докаже от международни одитори. „ДПС и Цветан Василев никога не са били близки“, каза още Цонев и дори заяви, че скоро той ще бъде изправен пред съдебните органи.

Цонев заяви още, че не очаква днес ГЕРБ да подкрепи актуализацията на бюджета. Според него най-вероятно ще бъде ремонтиран единствено бюджетът на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). 

По думите му обаче ГЕРБ се държат разнопосочно по тази тема. По време на консултациите при президента са били склонни да подкрепят бюджета, но вероятно ще влязат в зала само за гласуването на бюджета на касата.

„Рисковете пред страната не са само финансови. Твърде много наводнения се случиха тази година и целият Фонд за бедствия и аварии е изчерпан. Това е още едно основание да искаме актуализация на бюджета, освен че има финансови рискове от гледна точка на банките“, обясни още Цонев.  

Друга причините да се иска актуализацията на държавния бюджет е и нуждата да бъдат покрити щетите от наводненията в последните месеци, стана ясно още от думите на Цонев. Във фонда за покриване на разходите от бедствия и аварии са останали едва 5 млн. лева, които са недостатъчни, допълни още депутатът.

Цонев припомни и предлаганите промени в бюджета – да се повиши дефицитът с 0,9% от брутния вътрешен продукт (БВП), което представлява около 700 млн. лева, като 500 млн. лева са прогнозираните по-малко приходи.

„Второто нещо, което трябва да се случи, е таванът на дълга да бъде повишен с 3,4 млрд. лева. Но не съм голям оптимист, че това ще се случи днес“, допълни още Цонев. 

Той защити идеята да бъде емитиран нов дълг, припомняйки аналогичната ситуация от миналата година. Тогава правителството е разпределило допълнителните приходи не за текущи разходи, а по точно определени програми, каза още той, допълвайки, че дългът така и не е достигнал определения таван в края на 2013 година. 

Всичко за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Ако не ви харесва някой, не значи да обръщате темата и да я насочвате, както ви изнася. И аз не харесвам Ментата, но съдя за хората по делата. Не зная КТБ да е свързана с хонорара на Доган като хидроинженер. Догат, който буди само възхищения от Бойко Борисов и ДПС, с която ББ ще прави БОСТАН. Аз съм за отварянето на досиетата на политиците в КТБ. Защо не си спомням ББ да е казвал поне нещо срещу Пеевски, когато цял народ протестираше срещу него? Защо излязоха 43 официални срещи на Пеевски с Цветан Цветанов? Какво се крие зад случая? Защо този примитивен и глуповат егоцентрик Боко ръмжа няколко дни в полза на актуаризация на бюджета, правеше разходки по морето с по-слаботелесни от него охранители (той е по-голямата мутра от тях, но използва народна пара да го пазят - страх ли го е?), а днес не влезе в НС, не дойде на работа, както го прави хулигански 1 година вече, за да сложи на място БСП? Защото трябваше да обясни къде отидоха 1.5 млрд. лева по негово време от тези за здравеопазване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Мента, пак ментиш.Абе какво се реве постоянно с тези досиета, сякаш е престъпление да имаш влог в КТБ. Да се видело какви са ги вършили. Ми вижте де, то няма нужда да се сваля банковата тайна за това, веднага се вижда кой е получил милион хонорар за хидроинженерство, без да е хидроинженер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още