IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID сертификатите – новата ябълка на раздора в ЕС

Дискриминационен ли е бъдещият документ или е врата към устойчив рестарт на пътуванията

21:30 | 18.03.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На фона на хаоса около забавените доставки на ваксини в Европейския съюз и обвиненията за несправедливото им разпределение Европейската комисия (ЕК) предложи създаването на цифров зелен сертификат за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията.

Като цяло експресното предложение на ЕК изненада, имайки предвид традиционно тромавите процедури в рамките на общността и веднага събуди полемиката за и против подобен документ.

Според някои експерти сертификатът е дискриминационен и подкопава основното право на гражданите в блока - свободното движение. Медици изтъкват неговата несъстоятелност от гледна точка на споделянето на чувствителна медицинска информация. От друга страна, туристическият сектор, който би трябвало да приветства подобно решение, също е разединен по отношение на зеления пропуск, от който се очаква да даде мощен стимул на предстоящия летен туристически сезон.

Документът ще представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, че е получило отрицателен резултат от тест или че е преболедувало коронавируса. Той ще бъде наличен безплатно в електронен формат или на хартиен носител. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на сертификата, обясняват от ЕК. 

И макар че страните от ЕС дават принципно съгласие, че ваксинацията в една страна трябва да се признава в друга, остават големи различия по въпроса може ли ваксинацията да бъде предимство при пътуване в рамките на ЕС.

Ако всичко върви според плановете на ЕК, сертификатът ще бъде готов за употреба до лятото - навреме за сезона на летните почивки. Страните от ЕС обаче тепърва трябва да постигнат съгласие по предложението.

Австрийският премиер Себастиан Курц вече заяви, че страната му постепенно ще въведе ваксинационен сертификат през април. Други правителства от ЕС са по-скептични - белгийският външен министър Софи Уилмес заяви, че страната няма да обвърже ваксинацията със свободата на движение в блока, мотивирайки се с опасения от дискриминация. Но особено страните, разчитащи на туризма, като Испания и Гърция, подкрепят идеята за въвеждане на ваксинационен паспорт, за да подпомогнат пострадалия бранш. България също е склонна да подкрепи въпросните сертификати.

Скептицизмът идва от няколко посоки. Преди всичко, не е научно доказано дали ваксината срещу COVID-19 предпазва човек от това да бъде заразен за околните, или просто не му позволява да се разболее. Това означава, че ваксинираният потенциално все пак би могъл да предава вируса, без да покаже каквито и да било симптоми.

Още по-сериозни са правните и етични проблеми, които възникват. Не всеки, който иска да се ваксинира, има достъп до инжекция в момента, поради което предоставянето на права на хората, които са я получили, може да се сметне за дискриминационно спрямо останалите. Досега по-малко от 10 процента от 450-милионното население на блока са получили поне първа доза според платформата Our World in Data.

Други разкритикуваха факта, че превръщането на ваксинацията в предварително условие за получаване на определени права фактически ще означава тя да стане задължителна - стъпка, срещу която много граждани са против.

Нещата се усложняват още повече от чисто практическа гледна точка. На този етап фармацевтичните компании посочват различен срок на защита за своите ваксини, а в някои страни няма възможност за избор на ваксина.

Аркади Шарков: Здравният паспорт ще спре свободното придвижване

„Дигиталният здравен паспорт може да бъде разгледан като нов здравен визов режим в рамките на Европейския съюз. Не се знае дали от временна тази мярка няма да стане постоянна. Това е нов прерогатив за затваряне на границите, макар ЕК да казва, че няма да служи като инструмент, който да влияе на свободното преминаване между държавите“, коментира пред БНР Аркади Шарков, експерт по икономиката на здравеопазването.

Според него проблемът на този паспорт е възможността да се преустанови свободното преминаване на граждани от държава А в държава Б. 

Румен Драганов: Има спорни моменти

Има спорни моменти с COVID сертификатите за пътуване в Европейския съюз, смята и председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му не е ясно как ще се процедира в различните държави членки с хората, ваксинирани с препарати, които не са получили одобрение от европейските регулатори.

„Години наред се борихме да има електронна виза, а от ЕС ни обясняваха колко е трудно и че може да се осъществи след 2028 г., защото във всяко малко населено място ще трябва да разчитат електронната виза. А сега как ще разчитат сертификатите“, попита Драганов, коментирайки темата по bTV.

Стойчо Кацаров: ЕК трябва да се засрами от това, което прави

Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването-ЦЗПЗ посочи, че от медицинска гледна точка документът също не е издържан.

„Европейската комисия трябва да се засрами от това, което прави. Това са чувствителни лични данни за здравословното състояние, които стават достояние на всички – дали сте боледувал, ваксиниран, дали сте си пили лекарствата", каза Кацаров. Според него, ако се иска подобен документ за COVID-19, то подобни аналози защо не се искат за морбили или детски паралич, например.

Той добави, че тези мерки важат за пътуване при преминаване на граници, но не и във вътрешността на страните.

„Какво се получава – ако пътувам до Солун, гърците ще са защитени от мен, но ако пътувам до Бургас, бургазлиите няма да бъдат. Какво трябва да направим? Големият проблем е, че това решение дерогира договора за ЕС – свободното движение“, допълни той. Кацаров отбеляза, че тези ограничения няма да бъдат нужни, ако се осигурят ваксини за всички европейски граждани. По думите му предложението за зелени сертификати е „класически случай за непряка дискриминация“.

Зеленият сертификат ще подпомогне устойчивия рестарт на пътуванията

На противоположната позиция, в защита на зеления сертификат, са от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Те подкрепят създаването на цифров зелен сертификат. Според тях координацията на европейско ниво е жизненоважна за избягване на фрагментирана ситуация с 27 различни сертификата и ще подпомогне устойчивия рестарт на пътуванията и туризма в ЕС и значително ще улесни безопасното свободно движение на европейските граждани.

От EUROPEAN TOURISM MANIFESTO, обединение на Европейската професионална туристическа общност, също приветстват предложението на Европейската комисия за въвеждане на общ, оперативно съвместим и взаимно признат цифров зелен сертификат, и призовават Европейския парламент, Съвета и националните правителства да предприемат всички необходими действия за неговата бърза реализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Кога ти свалиха усмирителната риза, кога се докопа до интернет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
scott
преди 3 години
мръсни ***, сър!Закво ми е да ходим където и да е, когато хората дет ше срещна са от същата пропаганда. Ковидиотени, с маски, нема СВОБОДЕН ДУХ, тевите дет са им в главата - набити от сащъта пропаганда и дострахувани от собственото им правителство?!?!?!?АЗ ИЗБИРАМ ДА НЕ ХОДИМ НИКЪДЕ ПО СВЕТОТ, ПРЕДИ ДА ИМА СВОБОДЕН ДУХ, СРЕЩИ С РАЗЛИЧНИ ХОРА, ВЕСЕЛИ, ПРЕАТНИ,ДЕТО НЕМА ДА ТЕ Е СТРАХ ДА ПРЕГЪРНЕШ, ЦЕЛУНЕШ И ОНОДИШ БЕЗ ПРЕЗЕРВАТИВ!Докът сме ковидкастрирани - СВОБОДАТА САНЧО Е У ИНТЕРЕНТЯ И НА ВЪРХА НА АФТОМАТ КАЛАШНИКОВ!Сичките зелени сделки и сертификати - да си ги зАврат отзад, целия ес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Я,зелчо навлякъл вата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, героите на Доньо Донев под мен пак "умували".:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Vaccine Passports, Medical Martial Law and the Stockholm Syndromehttps://***.globalresearch.ca/vaccine-passports-medical-martial-law-and-the-stockholm-syndrome/5740083
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Има.Надува цената на зелените хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
зеления сертификат има ли нещо общо с зелената сделка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Или по-точно път към ада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Зеления паспорт е поредния план за ограничаване на хората и подчиняването им. Това е меко казано безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още