Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

COVID заболеваемостта при деца и младежи е най-ниска

Данните са на двуседмична база, посочени в доклад на главния държавен здравен инспектор

COVID заболеваемостта при деца и младежи е най-ниска

Снимка: БГНЕС

Най-ниска е 14-дневната заболеваемост от коронавирус във възрастовата група 0-19 г. - 155,64 на 100 хиляди души, показва доклад от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

При новорегистрираните случаи сред децата на възраст 6-9 години има ниво на задържане по данни на Единния информационен портал към 30 ноември. Най-висока е 14-дневната заболеваемост във възрастовата група 70-79 г. - 577,06 на 100 хиляди, и в групата 60-69 г. - 573,68 на 100 хиляди души. Отчита се тенденция на намаляване на новорегистрираните случаи във всички възрастови групи.

Още по темата

Спад се наблюдава и в 14-дневната смъртност в страната, която към момента е 24,61 на 100 хиляди души. Намалява и броят на лицата, нуждаещи се от хоспитализация и от интензивно лечение и грижа, пише в доклада.

По данни на Министерството на образованието и науката за периода 10-26 ноември 2021 г. в страната са били проведени 600 000 теста на ученици от първи до четвърти клас, като само при 0,002 на сто от тях (116 деца) са били отчетени положителни резултати, се посочва още в доклада. Необходимо е да се проведе допълнителен анализ на ефективността на използваните тестове в училищна среда, като се наблюдава регистрираната заболяемост в посочената възраст през идните седмици, смята главният държавен здравен инспектор.

Предвид отчетения недостиг на неинвазивни бързи антигенни тестове със слюнка, с които да се осигури двукратно изследване на учениците за SARS-CoV-2 като мярка за формиране на безопасна учебна среда, Кунчев предлага да се обмисли възможността за закупуване на бързи антигенни тестове с назален секрет, с чувствителност по-висока от тестовете със слюнка. Това ще позволи допълване на видовете бързи антигенни тестове, които да се използват в училищата и възможност за обезпечаване на всички ученици с двукратно изследване всяка седмица, чиито родители са декларирали съгласие за това, пише в доклада на здравния инспектор.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 17 януари