Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цв. Тодорова: Забраната на еднократната пластмаса ще струва хиляди работни места

Всяка европейска страна трябва сама да определя посоката си, твърди председателят на асоциация „Полимери“

гледано: 941   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Приемането на забраната за пластмасовите изделия за еднократна употреба от Европейския парламент (ЕП) ще има катастрофални последствия за цялата европейска промишленост, тъй като ще доведе до загубата на хиляди работни места на Стария континент. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Цветанка Тодорова, председател на асоциация „Полимери“.

Според госта всяка европейска страна трябва сама да определя посоката си, а начинът, по който ЕП акцентира върху проблема, е неправилен и вероятно ще се окаже безрезултатен. 

Още по темата

„Забраната на тези продукти и ограниченията за производството им в Европа ще увеличат вноса от други страни, например от Китай. Чрез такси производителите ще трябва да поемат своята отговорност за замърсяването. Таксата би трябвало да се използва за почистване на отпадъците, но ако има такава върху европейските продукти и няма при вноса от Китай, ще се окажем в неконкурентоспособна позиция“, коментира тя в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Според Тодорова европейските граждани ще се опитат да намерят алтернативи, като част от приборите биха могли да се произвеждат от биоразградими материали, но така ще са 3–4 пъти по-скъпи.

„Целият проблем на тази директива е, че тя беше приета твърде прибързано с цел политиците да си осигурят паспорти за следващия парламент и не се даде достатъчно време да се направят експертни оценки“, коментира тя.
Според нея е необходимо да се променят навиците на потребителите.

„Ако не си променим поведенческите навици...ще замърсяваме околната среда не с пластмасови, а с дървени прибори“, смята тя.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
khao до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
шофьор, деаа и малките копченца ...
0
 
4
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
доста тесногърдо мислене, все едно е шовьор на тир или бакшиш :):)

Още от Икономика и политика
Източници от германското правителство: VW избра Измир