IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Тодорова: Забраната на еднократната пластмаса ще струва хиляди работни места

Всяка европейска страна трябва сама да определя посоката си, твърди председателят на асоциация „Полимери“

10:19 | 29.03.19 г. 2
Цв. Тодорова: Забраната на еднократната пластмаса ще струва хиляди работни места

Приемането на забраната за пластмасовите изделия за еднократна употреба от Европейския парламент (ЕП) ще има катастрофални последствия за цялата европейска промишленост, тъй като ще доведе до загубата на хиляди работни места на Стария континент. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Цветанка Тодорова, председател на асоциация „Полимери“.

Според госта всяка европейска страна трябва сама да определя посоката си, а начинът, по който ЕП акцентира върху проблема, е неправилен и вероятно ще се окаже безрезултатен. 

„Забраната на тези продукти и ограниченията за производството им в Европа ще увеличат вноса от други страни, например от Китай. Чрез такси производителите ще трябва да поемат своята отговорност за замърсяването. Таксата би трябвало да се използва за почистване на отпадъците, но ако има такава върху европейските продукти и няма при вноса от Китай, ще се окажем в неконкурентоспособна позиция“, коментира тя в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Според Тодорова европейските граждани ще се опитат да намерят алтернативи, като част от приборите биха могли да се произвеждат от биоразградими материали, но така ще са 3–4 пъти по-скъпи.

„Целият проблем на тази директива е, че тя беше приета твърде прибързано с цел политиците да си осигурят паспорти за следващия парламент и не се даде достатъчно време да се направят експертни оценки“, коментира тя.
Според нея е необходимо да се променят навиците на потребителите.

„Ако не си променим поведенческите навици...ще замърсяваме околната среда не с пластмасови, а с дървени прибори“, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
шофьор, деаа и малките копченца ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
доста тесногърдо мислене, все едно е шовьор на тир или бакшиш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още