IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цвета Караянчева: Не искам да си мисля, че опозицията бяга от дебата за бюджета

Председателят на НС заяви, че ще санкционира с 2/3 от надницата за деня всички народни представители, които не са се регистрирали в петък без уважителна причина

12:13 | 04.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

 

Като председател на Народното събрание призовавам народните представители да идват на работа и да се регистрират, защото това е основната работа на депутатите. Петъкът е ден на опозицията и те всъщност не упражниха своята възможност да направят парламентарен контрол на министрите. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ председателят на Народното Събрание Цвета Караянчева, след като в петък пленарното заседание не се проведе поради липсата на кворум, тъй като депутати от БСП и ДПС не се регистрираха, съобщава БНР. Тя изтъкна, че още преди гласуването на Търновската конституция е имало случай с депутат, който е решил да напусне събранието и се е върнал в родния си град.

Едва тогава колегите му установили, че няма механизъм той да бъде принуден да се върне на работа: „Оттук идва заключението, което трябва да направим, че ние, като народни представители, трябва да бъдем в залата и трябва да водим дебат. Не искам да си мисля, че колегите от опозицията бягат от дебата за бюджета, защото този бюджет е най-добрият досега, който е предлаган от управляващи. Виждате, че от самите синдикати е подкрепен. Нека да влезнат в залата, нека да направят дебати. Иначе за кворума ние ще се справим, мобилизирали сме се моите колеги от ГЕРБ, от Обединени патриоти и мисля, че оттук нататък ще имаме кворум“.

Янчева заяви, че ще санкционира с 2/3 от надницата за деня всички народни представители, които не са се регистрирали в петък без уважителна причина: „Ако някой не отиде на работа в предприятие или в учреждение, държавна институция или общинска, какво ще му се случи? За три отсъствия ще получи самоотлъчка и ще бъде изгонен от работа“.

И ГЕРБ е напускала залата през 2013-2014 година, когато казваше, че ще влезе в залата, само за да гласуват оставката на Орешарски, припомни Караянчева. Разликата е, според нея, че в онзи период е имало масови протести по улиците.

„Опозицията беше спирана да говори. В залата не се даваше възможност на нас, като опозиция, да говорим, а сега дебатът върви. Като председател и моите колеги като заместник-председатели даваме възможност на всеки един народен представител, защото за мен това е верую, да изкаже своята позиция, без личностни нападки. Политиката на празния стол не носи никакви положителни последици за този, който го упражнява“, каза още Караянчева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още