IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Божинов поема строителния ресор в София

Йорданка Фандъкова предлага нова административна структура на Столична община

15:11 | 19.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Инж. Цветан Божинов е новият кмет на направлението "Обществено строителство" на Столичната община. Днес Столичният общински съвет (СОС) прие доклад за новата административна структура на Столичната община, съобщава БТА.
Божинов има над 30-годишен опит, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Завършил е "Промишлено и гражданско строителство" в УАСГ, започнал е кариерата си в "Метрополитен". Работил е по изграждане на големи инфраструктурни и строителни обекти у нас и в чужбина, подчерта столичният кмет.

Божинов е последният от тримата заместници на Йорданка Фандъкова. По-рано днес тя обяви, че зам.-кмет по транспорта ще е бившият служебен министър със същия ресор Кристиан Кръстев, а директорът на Столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции Владимир Данаилов ще отговаря за дигитализацията, иновациите и икономическото развитие.

В новата административна структура на Столична община, предложена от Фандъкова, в сектора строителство влизат и транспортната инфраструктура, и жилищното строителството, и строитерството във ВиК сектора. Решението ми е да обединя почти целия сектор на строителството, с изключение на ландшафтната архитектура, така че да има по-добра координация, каза кметът. 

Целта на Фандъкова е секторът строителство да работи в непрекъсната координация с главния архитект на София, защото според нея голяма част от проблемите при изпълнение на строителни обекти започват именно с координацията с проектирането. За гарантиране на координирането на големите инфраструктурни проекти дирекция "Инвестиционно отчуждаване" преминава на пряко подчинение на главния архитект Здравко Здравков.

Ирина Савина, която досега ръководеше строителството на училища и детски градини, ще ръководи новосъздаденото Направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм". Тя управлява европейските проекти, което правеше и до момента, както и цялата международна дейност на общината, а също и туризма, който досега се ръководеше от Тодор Чобанов, съобщи Фандъкова.

Целта на новата административна структура на Столичната община, по думите на кмета Йорданка Фандъкова, е повече ред и контрол на строителството и публичните обекти, по-добър градски транспорт, по-добро обслужване на гражданите и повече електронни услуги. Всичко това е част от реформата в общинската администрация.

Промените в новата структура на Столичната община ще влязат в сила от 1 януари 2020 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още