IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Цветанов: Убеден съм, че Русия ще опита намеса в изборите ни

Президентът допълнително създава напрежение и предпоставки за разделение в обществото, твърди зам.-председателят на ГЕРБ

11:46 | 10.02.19 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Убеден съм”. Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на въпроса дали Русия ще се опита да се намеси в предстоящите тази година избори у нас в интервю за предаването „Тази неделя” по bTV.

Вчера Цветанов съобщи, че Комисията за контрол над службите за сигурност ще направи изслушване на компетентните органи и институции във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая „Скрипал“. Има информация, че агент на руското военно разузнаване под псевдонима Сергей Федотов е свързан с отравянето на бизнесмена.

„Когато излиза такава информация в определени медии, съвсем нормално и закономерно е парламентът да има съответната информираност от компетентните органи. Затова в четвъртък ще има такава среща… Убеден съм, че по този начин ще можем да ограничим възможността за някакви спекулации и че ще може да се говори по същество и за взаимодействието, което имаме с нашите европейски партньори“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Трябва да разберем първо дали има съвпадение на датите и периодите, в които е посещавал страната ни и Великобритания. За Великобритания вече е установено, че е имало присъствие на този служител на службите на Русия. Ако има подобно присъствие в същия период в България, когато съвпада с казуса „Гебрев”, тогава ще има много интересни въпроси, които ще бъдат зададени на компетентните органи и на тези, които трябва да отговорят“, разясни депутатът.

На въпроса възможно ли е да се стигне до изгонване на руски дипломати зам.-председателят на ГЕРБ обяви, че има лична позиция, но ще се въздържи да я сподели.

Цветанов коментира и информацията, публикувана от венецуелски депутат в Twitter, че е имало опит да се изнесат активи на „Петролеос де Венесуела” в България. Той заяви че  заяви, че така поднесената информация изглежда част от хибридна война, но самият той не изключва вероятността венецуелските власти да използват подобни подходи за изнасяне на държавни средства зад граница.

„Разбира се, че при такива тоталитарни общества, когато ситуацията е критична и когато се говори вече за смяна на режима, разбира се, че това са подходите. А това е правено и от българската комунистическа партия, когато всъщност вече приключваше тяхната ера и те трябваше да предприемат действия за изнасяне на капитали извън страната, за да може след това под една или друга форма да си влизат вече като инвестиции в страната”, уточни Цветанов.

Относно поредния сблъсък между кабинета и президента Румен Радев – на тема позицията на държавата ни за кризата във Венецуела, той напомни, че правителството е това, което определя външната политика на страната.

„Начинът, по който Радев направи неговата позиция, той допълнително създава напрежение и предпоставки за разделение в обществото”, обяви Цветанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
...и русофилите спирка нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
На Цвъ-Цвъ съвестта е кристално чиста, защото той никога не я използва!Иначе г*золизец, национален предател и гьонсуррат спирка нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 5
многодобре
преди 5 години
С огромна изненада научих, и то от Епицентър, а после се потвърди и по БТВ в неделя сутринта, че парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност и прилагане на специалните разузнавателни средства в четвъртък ще има закрито заседание при дневен ред - изслушване доклади на специализираните структури по национална сигурност по казуса Скрипал и евентуално съпричастие на същата служба, която е отровила Скрипал, към опита за отравяне на българския биизнесмен Емилиян Гебрев, заяви депутатът Славчо Велков. .............Грубо е нарушен правилникът на Народното събрание в частта му вътрешни правила на комисиите, където точно и ясно е фиксирано, че заседанието на комисията, на която аз съм зам.-председател, и дневният ред се обявяват два дни преди провеждане им. Изненадващо е, че г-н Цветанов, който е само член на комисията, знае седмица преди нейното заседание, че има дневен ред, че са поканени шефовете на ДАНС, МВР и не знам още кой, знае какъв ще бъде докладът и какво ще се разглежда, недоумява Славчо Велков. ................Той се е обадил на някои от членовете на комисията - оказало се, че никой не е уведомен за такова заседание. .......И аз си задам въпроса - кой ръководи тази комисия дали г-н Цветанов, който не е в ръководството й, дали г-н Лазаров, който като нейн шеф не ни е уведомил, или някоя друга държава? , пита депутатъ т от левицата. ....ще има май нови обвинения за цв. цв. след изборите!Велков припомня, че съобщението за свикване на комисията по национална сигурност е дошло след срещата на г-н Цветанов с Марк Помпео в САЩ. Това навежда на мисълта, че тук става дума за привеждане в действие на една наредба, дошла отвън, а Цветанов е обект на нейното изпълнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Цвъцко пак зина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 2
LaCosta
преди 5 години
Няма нужда да ни споделяш личните си проблеми с твоя умен телефон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 5
Императорът
преди 5 години
Май Цецо Мaймyната, колкото и да е ниско интелигентен, вече предусеща изборният провал и вече търси виновник. А - както знаем - за сороcoидите - Вова Путин винаги е виновен. Ако случайно някога за нещо не е виновен, със сигурност Доналдът е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 27
Стоян Петров
преди 5 години
Извинявам се но забравих да припомня на чуждопоклонниците, че "Русия ке падне!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 33
Стоян Петров
преди 5 години
Каквото и да прави Русия, може да има влияние само в някоя раздирана от граждански конфликти или война мюсюлманска държава. Тя се опитва да въздейства, но ефект освен примерно върху петте платени трола на този сайт, няма. Със своите "многоходовки" Путин направи членове на НАТО поне 10 държави и не знам колко чакат на прага му. Даже шута Лукашенко се отдръпва от Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
На такива бананови републики като САЩ и България всеки може да им се меси !!!Какво остава за някаква си страна-бензоколонка с разкъсана и раздърпана икономика!Т'ва банановите републики не е никакъв проблем да се управляват от умствено изостанали (учили в училище за бавноразвиваши се във Вършец например) физкултурници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 8
majnata
преди 5 години
а когато въобще не е имало телефони , комбинацията каква е била ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още