IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Симеонов: По-скъпият газ ще принуди фирмите да влязат в сивия сектор

Административното увеличение на доходите не е обосновано, твърди председателят на БТПП

08:46 | 29.03.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планираното поскъпване на природния газ от 1 април поставя под въпрос оцеляването на много фирми, а доста от тях ще преминат в сивия сектор. Това заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него другият вариант предприемачите да посрещнат поскъпването на газа е да увеличат цените на произвежданите от тях стоки и услуги. 

„Всъщност, повишението, което анонсираха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), е очаквано, защото както знаете, цената на газа е свързана с тази на нефта. Имаше период, в който цените нефта се покачиха, а газа не ги последва. Ясно е, че трябваше да стане някакво изравняване или съобразяване с тези промени, но това поради политически причини, за да не се навреди на изборния процес, не се случи в един сериозен период от време. А сега изведнъж ще пострадат и предприемачите, и гражданите, защото в особени кратки срокове компаниите ще трябва да адаптират своите производства и разчетите си с една сериозна нова цена на газа“, обясни Симеонов. Той допълни, че когато към списъка се включи и поскъпването на тока, е повече от ясно, че и цените на стоките и услугите ще се повишат. 

„Преди 2 г. бяхме на 5-то място по ниски цени на тока (и за бизнеса и за гражданите), но сега цената на тока за фирмите вече е в топ 5 на страните с най-висока цена на тока“, каза още председателят на БТПП. 

Относно исканията на бизнеса към новото правителство той посочи, че административното увеличение на доходите не е обосновано.

„За нас е приемливо нарастването на заплатите да става на база растеж. 10% ръст не е мисия невъзможна, но за целта трябва да се тушират някои тежести за бизнеса, а също и да се стартира електронното правителство, което ще реши страшно много въпроси", поясни Симеонов.

По думите му трябва да се работи и в областта на правораздаването и по-конкретно – да се прецизират разпоредбите за закриване на дружество.

"Следващото правителство не трябва да се бави с осигуряването на тристранния диалог и да бъде добър посредник между работодателите и синдикатите", обясни председателят на БТПП.

Според него България трябва максимално бързо да бъде приета в ERM II. Това трябва да стане, но не бива да плащаме дълговете на онези, които затънаха в кредити заради лошата си дисциплина, категоричен е Симеонов и добави, че валутният борд трябва да се запази „докрай“.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
watergateory
преди 6 години
Кой народ? Всеки се спасява по единично, докато лекарите протестираха за по-високи заплати, 50% от българите злорадстваха, че им били и без това много парите, така почти никой не излезе да ги подкрепи и какво стана сега? НЯМА ЛЕКАРИ или по-скоро кадърните си биха камшика; при учителите абсоляютно същото положение-ефектът същия - всеки се оплаква, че нивото на учителите не само е паднало, но и ПРОПАДНАЛО. А много хора ги упрекваха, че са излезли на протест, видиш ли те имали много ваканции, 500 лв. им били достатъчни. Протестите за Витоша, Пирин, морето какво стана - изкараха еколозите поръчкови и подобни глупотевици! Убеден съм, че 30-40% от българите въобще не са наясно защо има протести за природата на БГ. И така става с всеки един протест - хората немогат да проумеят, че трябва да са солидарни с онези, които са ДИРЕКТНО засегнати, защото утре местата се сменят и ощетените стават те. За поскъпването на газа прочетох коментар: "който е на газ да му мисли, мен не ме бърка"...умираме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 6 години
Ква революция от тва стадо?по турско 2 правят въстание а цело село тича да ги изпортят на пашата че да намажат от предателство...за тва стадо само камшик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
В тази държава всичко за фирмите се прави. То бива дясно управление, но ние накрая ще станем по-светци и от папата. Добре е, че сме вече пазарна икономика, хората масово избягаха в странство, защото при нас всичко е за сметка на хората, за да им е добре на фирмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още