IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Атанасова: Ще търсим нови мерки срещу здравно неосигурените

Администрацията обмисля варианти за стимулиране на гражданите, които съвестно плащат вноските си за здравеопазване

10:54 | 06.04.12 г. 2
<p>
	<em>Здравният министър Десислава Атанасова </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Здравният министър Десислава Атанасова   Снимка: БТА

Действащите мерки срещу хората, които не плащат здравни осигуровки, са неефективни и трябва да се променят. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в интервю за националната телевизия.

"Трябва се мисли не само за санкции срещу нарушителите, но да се въведат и стимули за съвестните граждани, които редовно внасят здравните си осигуровки", коментира министърът. Според нея в годината преди изборите е необходимо тази тема да се дискутира не само на експертно ниво, но и чрез широко обществено обсъждане.

По думите на здравния министър неосигурените са над 1 милион души, затова предстои да се вземе конкретно решение какъв подход да се предприеме срещу тях.

С досега въвежданите промени в Закона за здравното осигуряване не се постигна желания резултат, смята Атанасова. Като припомни, че санкциите за здравно неосигурените бяха завишавани многократно, включително с лишаването им и от здравни права, министърът отбеляза, че трябва да се прилагат нови и по-ефективни мерки, действащи на принципа на солидарността. 

"В противен случай ще продължи практиката, при която здравноосигуряващите се граждани поемат разходите за лечението на тези, които не се осигуряват“, заключи Десислава Атанасова.

Министърът потвърди, че натрупаните от болниците задължения достигат 380 милиона лева, като 70 милиона от тях са просрочени. Дълговете са натрупани заради лош мениджмънт и заради големия брой на неосигурените лица, които получават медицинска помощ за сметка на бюджетите на болниците, където са лекувани.

„Всички тези задължения се трупат върху сметките на лечебните заведения. Това са предимно университетските и областните болници. Министерство на здравеопазването ще поиска от тях да изработят и представят оздравителни планове и ако това не стане, ще сменя и директорите“, коментира министър Атанасова.

Здравният министър увери, че и сега има болници, в които парите се управляват много добре в условията на криза, дори заделят средства за инвестиции в апаратура и създаване на нови отделения.

Според министъра здравната система е много консервативна и не търпи резки движения, затова и решенията трябва да се вземат с консенсус между пациентски, съсловни организации, експерти и държавните институции. Атанасова заяви, че по време на мандата си ще заложи на диалога, за да се вземат най-добрите решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават"... Защото...:- Разходите за здравеопазване скочиха 3 пъти за 10 години (от 1.2 млрд през 2001 до 3,2 млрд. през 2011), а състоянието на здравната система да продължава да се влошава... Дори да спрем да пием и пушим, дори 50% от бюджета да са за здраве, пак няма да ни лекуват като бели хора..., заради липсата на истински - ЛИЧЕН ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ...! Личността на министъра няма никакво значение!!!- За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има Панацея има и тя не е Закриване на болници и смяна на министри Панацеята е - ЛИЧНА, ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА, ДЕБИТНО-КРЕДИТНА КАРТОВА СМЕТКА, а допълнителното здравно осигуряване, Трябва! да се узакони, под формата на Лична здравна застраховка...! (за разплащания единствено в Здравеопазването).- Детска игра е, дори Новите "ЛИЧНИ КАРТИ" с биометрични данни, да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, дебитно-кредитна картова сметка, за внасяне и теглене на пари от Здравната каса, при определен регламент!!! КРАЙНО ВРЕМЕ Е:- Вноските за здраве, да се правят в Строго съответствие с Конституцията: Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.След като няма съотношение Значи по равно за тримата съвносители!Въпроса за здравната вноска е - по колко, а отговора:1. Здравния данък (такса), трябва да е еднакъв (примерно 5% от личните доходи), но за всички доходи от труд, доходоносна собственост, дивиденти, обезщетения и социални помощи..., без таван на дохода... (От 32-те милиарда миналогодишни частни спестявания, заради тавана за здраве са обложени не повече от 100 милиона!)2. Според Конституцията, здравната вноска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се дели по равно между гражданина, работодателя и държавата и така става общо 15% от личните доходи3. За социално слабите инвалиди и децата, да е общо 10% (от помощите, пенсиите майчинските и детските), при това по Конституция платен изцяло от... Държавата!При смърт, 50% от сметката да се наследява, а останалото е за здравна солидарностОт ГЕРБ, като Свлъх-либерали, да не се правят на "комунисти", а ДА СПАЗВАТ Конституцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
"да се въведат и стимули за съвестните граждани, които редовно внасят здравните си осигуровки"Може би стимулът ще е най-накрая здравно осигурените да се ползваме от АДЕКВАТНО здравеопазване, включително АДЕКВАТНА профилактика. Системата с клиничните пътеки и санкциите за щяло и нещяло е явно, че не работи. Кога най-накрая някой ще поеме политическа отговорност и ще предприеме нещо, за да се пребори с безсмислиците в здравната ни система? Заради т. нар. "здравна реформа" ако имам възможност - няма да плащам здравни осигуровки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още