IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Динков: Време е България да разработва свои позиции в международните отношения

Резултатите от президентските избори предполагат някакъв вид промяна на позицията на България в международната политическа сцена, смята професорът в УНСС

20:54 | 22.11.21 г. 1
Д. Динков: Време е България да разработва свои позиции в международните отношения

Резултатите от президентските избори предполагат някакъв вид промяна на позицията на България в международната политическа сцена. Това важи и за парламентарните избори, като оттук нататък можем да очакваме една по-стойностна и по-смислена външна политика на страната ни. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Динко Динков, преподавател в УНСС.

“От края на IX век българската външна политика не може да се освободи от сателитния синдром. Това означава, че следваме линия, която се предписва от някой голям брат... Време е страната ни да започне да разработва свои позиции и свое поведение в международните отношения”, каза гостът. 

Проф. Динков заяви, че България е успяла да влезе в едни от най-успешните съюзи за колективна сигурност като НАТО и Европейския съюз, но е време да осъзнае своя собствен потенциал и да отстоява своя национален интерес в тези организации. Той добави, че един най-големите проблеми на страната ни е свързан именно с отношенията ни с партньорите в големите международни организации.

Целия разговор можете да чуете във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
и като как ше стане таа работа ... и с кой премиер и президент ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още