IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Хората не са добре информирани за АЕЦ "Белене"

Въпросът, с който БСП иска референдум за строителството на ядрената централа, не е коректно зададен, смята икономическият министър

13:58 | 27.07.12 г. 32
Автор - снимка
Редактор
Д. Добрев: Хората не са добре информирани за АЕЦ "Белене"

След като депутати от БСП внесоха в парламента папките с подписите за референдум за съдбата на АЕЦ „Белене”, министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че е важно хората да вземат информирано решение, за да участват в подобно обществено допитване, предаде БТА.

По думите на Добрев въпросът, който бил зададен при събиране на подписката – „Искате ли да се развива ядрената енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене?”, не е коректно зададен и не дава достатъчно информация на гражданите за такова значимо решение.

„Хората трябва да знаят, че този проект не знаем все още колко струва. При най-добрите хипотези той струва 10,35 млрд. евро. Няма стратегически инвеститор, няма и финансиране”, каза Добрев и приветства принципа на референдума като практика в една демократична държава. 

В случая обаче БСП го организирала с политическа цел. „Ако те искаха да строят АЕЦ „Белене”, щяха да го направят. През 2006 г. е проведен конкурсът, през ноември е сключено споразумение. През октомври те трябва да сключат в едномесечен срок договор, но не могат да го сключат, защото няма цена”, допълни министърът и посочи, че тези нарушения са констатирани и така до средата на 2009 г. не е имало договор.

Референдумът за АЕЦ "Белене", иницииран от БСП, е национална безотговорност, заявиха от ГЕРБ.

От БСП обвиниха управляващите, че обиждат българските граждани. Лидерът на партията Сергей Станишев посочи, че целта на инициативата е да бъде чут гласът на хората.

„За първи път от 23 години българска демокрация има пряко допитване да има референдум. Това засяга живота на хората – цената на тока, който ще плащат всеки един, развитието на ядрената енергетика, независимостта на България като енергийна силна държава, бъдещето на икономическото развитие на страната. Искаме действията на управляващите да се съобразят с волята на народа”, заяви Станишев в Народното събрание.

Той посочи, че от левицата са направили проучване за техническите параметри около провеждането на общественото допитване. Проверката показала, че до няколко седмици могат да се проверят подписите в парламента, да се вземе решение и президентът да насрочи референдума със съответния указ. „В рамките на три месеца до Нова година би трябвало целият процес да е приключил”, смята Сергей Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
Александър_
преди 11 години
Почти по всички въпроси има тесни специалисти, които разбират повече от средностатистическия гражданин - по икономиката икономистите ще разбират повече, по международните отношения, тия които са завършили МО ще разбират повече, по отбраната - военните, по медицината лекарите и т.н. Но в крайна сметка не можеш да отнемеш от народа правото да решава. За мен демокрацията е правото на народа да решава е по-важно от вземането на правилни решения. Пак казвам - нека да се остави народа да вземе решението и после да си носи последствията.Отделно на страна аз лично вярвам повече на народа - при един референдум няма да гласуват само червените бабички. Ще гласуват и много нормални интелигентни хора. Всяка страна по тази тема ще може да си защити тезата в медиите и после цялото общество ще гласува и цялото общество ще си носи последствията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това е форум на икономисти : Аз съм против едно икономическо решение да се решава чрез референдум . Как според теб се обяснява думичката "ВЪЗВРАЩАЕМОСТ" леля Пенка от Долно Нанагорнище ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
Александър_
преди 11 години
И конкретно по това, което е казал Д. Добрев - ако хората не са добре информирани - информирайте ги. Има медии, всяка страна има възможност да си представи тезата и да я защити. Нека се изнесат всички факти по въпроса. Но нека се остави народа сам да вземе решение по въпроса. Защото това е проект от изключителна важност и ако се захванем с него, ще се пренесе върху мандата на няколко правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Александър_
преди 11 години
Относно това дали въпросът е коректен, според мен е - ако АЕЦ Белене не се реализира, това ще е краят на ядрената енергетика, защото наличните мощности в АЕЦ Козлодуй рано или късно ще трябва да се затворят. За сега въпросът е дали да има референдум или не. Ако се стигне до там да има референдум, съм сигурен, че ще има обстойни медийни кампании и всяка страна ще опита на максимум да защити своята теза. Като гледам как медиите слугуват на сегашното правителство, нищо чудно ако се стигне до референдум, месеците преди референдума от медиите да ни заливат с пропагандата на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
Александър_
преди 11 години
Като оставим настрана моето мнение по въпроса за АЕЦ Белене, аз одобрявам идеята за референдум по въпроса. Референдумът за мен е демокрацията в най-пряката и форма и според мен при това ясно изразено желание за референдум ще е подигравка от страна на управляващите ако не позволят на народа да си каже мнението. Пълномощията и властта, която Бойко Борисов има идват от народа и ако народът има различно мнение от Бойко Борисов по въпроса, то трябва да се следва волята на народа.Много от пишещите тук може и да са против АЕЦ Белене, но ако преобладаващата част от народа е за, то правителството трябва да направи всичко възможно, за да реализира този проект. Всеки гласува по съвест и ако това е решение, което ще се вземе пряко от народа (чрез референдум), то и народът пряко ще си носи последствията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
как ги виждаш тия краткосрочни темпове след като срока за стоеж е 8-15 г. ? нещо не ви бива в смятането . Хоризонта е най малко дългосрочен с хоризон от 20 г. и затова смятането не е така елементарно . Политиката на ЕС е НЕ ЯДРЕНА - и за добро или лошо ние сме част от тоя съюз и забележете - от слабата му част . Германия е видно ще определя политиката на ЕС след тая криза най малко - 20-30 г. а ако някой забелязва политиката на Германия е НЕ ЯДРЕНА . Така като гледам нов блок в ЕС няма да има повече . Това че на Б.Б. не му стиска да си признае че от ЕС му казаха че няма да покрепят проекта си е друга бира . Айде обеснявайте на германските данъкоплатци че дават пари на българия за инфраструктура а те си строят атомни централи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Айде дайте аргументи : защо обществото да изхарчи сума между 12 и 20 млрд. евро .Защото централата ще плащаме ние - дали през данъците или през цената на тока все тая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
8. Реално тока ще поскъпне . централата ще може да произвежда ефтин ток след 30 г. след като се изплати както Козлудуй . Айде да си кажем защо козлудуй произвежда ефтин ток - ами защото е изплатена и не отчислява вече амортизации , отам себестойноста е ниска и може да се ползва за намаляване на средната цема .НО ТОВА ДАЛЕЧ НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ С БЕЛЕНЕ ЗАЩОТО ТЯ ЩЕ СЕ ПЛАЩА ОТ НАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
нека се състои , няма лошо , ще се изхарчат едни 10-15 млн. , ще се преброят пенсионерите , ще се видят хората . Аз ще гласувам против , и ето ти моите аргументи , моляте и ти да изкажеш твоите за ?1. В момента няма кой да инвестира в централата и единствения инвеститор е държавната НЕК а аз като гражданин на тая държава не желая да я плащам 2.Всички разчети показват че в следващите 15-20 г. нямаме нужда от нови БАЗОВИ мошности 3.В момента алтернативните технологии набират огромна скорост и НИКОЙ не може да каже на каква цена ще произвеждат те след 10 г.4. Най важния аргумент е че НИКОЙ не може да каже каква ще е цената на централата . опасноста да започнем в момента централа и те постояно да се увеличава поради добавяне на все по нови изисквания за безопасност е почти 100 % . Повечето центали който са завършвани в ЗАПАДНА европа са надхвърляли почти двойно бюджетите си . Така че тия 10 млрд. еур . реално са много прогнозни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Няма лошо.:) Нека има референдуми ! И пробата и грешката е път към познанието. Ако не друго народонаселението ще добие опит. Е, ще плати ЦЕНА , но безплатен обяд НЯМА:)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още