Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д. Добрев: Хората не са добре информирани за АЕЦ "Белене"

Въпросът, с който БСП иска референдум за строителството на ядрената централа, не е коректно зададен, смята икономическият министър

След като депутати от БСП внесоха в парламента папките с подписите за референдум за съдбата на АЕЦ „Белене”, министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че е важно хората да вземат информирано решение, за да участват в подобно обществено допитване, предаде БТА.

По думите на Добрев въпросът, който бил зададен при събиране на подписката – „Искате ли да се развива ядрената енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене?”, не е коректно зададен и не дава достатъчно информация на гражданите за такова значимо решение.

„Хората трябва да знаят, че този проект не знаем все още колко струва. При най-добрите хипотези той струва 10,35 млрд. евро. Няма стратегически инвеститор, няма и финансиране”, каза Добрев и приветства принципа на референдума като практика в една демократична държава. 

Още по темата

В случая обаче БСП го организирала с политическа цел. „Ако те искаха да строят АЕЦ „Белене”, щяха да го направят. През 2006 г. е проведен конкурсът, през ноември е сключено споразумение. През октомври те трябва да сключат в едномесечен срок договор, но не могат да го сключат, защото няма цена”, допълни министърът и посочи, че тези нарушения са констатирани и така до средата на 2009 г. не е имало договор.

Референдумът за АЕЦ "Белене", иницииран от БСП, е национална безотговорност, заявиха от ГЕРБ.

От БСП обвиниха управляващите, че обиждат българските граждани. Лидерът на партията Сергей Станишев посочи, че целта на инициативата е да бъде чут гласът на хората.

„За първи път от 23 години българска демокрация има пряко допитване да има референдум. Това засяга живота на хората – цената на тока, който ще плащат всеки един, развитието на ядрената енергетика, независимостта на България като енергийна силна държава, бъдещето на икономическото развитие на страната. Искаме действията на управляващите да се съобразят с волята на народа”, заяви Станишев в Народното събрание.

Той посочи, че от левицата са направили проучване за техническите параметри около провеждането на общественото допитване. Проверката показала, че до няколко седмици могат да се проверят подписите в парламента, да се вземе решение и президентът да насрочи референдума със съответния указ. „В рамките на три месеца до Нова година би трябвало целият процес да е приключил”, смята Сергей Станишев.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Петър Нейков

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
26
преди 9 години
Почти по всички въпроси има тесни специалисти, които разбират повече от средностатистическия гражданин - по икономиката икономистите ще разбират повече, по международните отношения, тия които са завършили МО ще разбират повече, по отбраната - военните, по медицината лекарите и т.н. Но в крайна сметка не можеш да отнемеш от народа правото да решава. За мен демокрацията е правото на народа да решава е по-важно от вземането на правилни решения. Пак казвам - нека да се остави народа да вземе решението и после да си носи последствията.Отделно на страна аз лично вярвам повече на народа - при един референдум няма да гласуват само червените бабички. Ще гласуват и много нормални интелигентни хора. Всяка страна по тази тема ще може да си защити тезата в медиите и после цялото общество ще гласува и цялото общество ще си носи последствията.
0
 
0
 
25
data до: Александър_
преди 9 години
Няма профилна снимка
Това е форум на икономисти : Аз съм против едно икономическо решение да се решава чрез референдум . Как според теб се обяснява думичката "ВЪЗВРАЩАЕМОСТ" леля Пенка от Долно Нанагорнище ?
0
 
0
 
24
преди 9 години
И конкретно по това, което е казал Д. Добрев - ако хората не са добре информирани - информирайте ги. Има медии, всяка страна има възможност да си представи тезата и да я защити. Нека се изнесат всички факти по въпроса. Но нека се остави народа сам да вземе решение по въпроса. Защото това е проект от изключителна важност и ако се захванем с него, ще се пренесе върху мандата на няколко правителства.
0
 
0
 
23
преди 9 години
Относно това дали въпросът е коректен, според мен е - ако АЕЦ Белене не се реализира, това ще е краят на ядрената енергетика, защото наличните мощности в АЕЦ Козлодуй рано или късно ще трябва да се затворят. За сега въпросът е дали да има референдум или не. Ако се стигне до там да има референдум, съм сигурен, че ще има обстойни медийни кампании и всяка страна ще опита на максимум да защити своята теза. Като гледам как медиите слугуват на сегашното правителство, нищо чудно ако се стигне до референдум, месеците преди референдума от медиите да ни заливат с пропагандата на ГЕРБ.
0
 
0
 
22
преди 9 години
Като оставим настрана моето мнение по въпроса за АЕЦ Белене, аз одобрявам идеята за референдум по въпроса. Референдумът за мен е демокрацията в най-пряката и форма и според мен при това ясно изразено желание за референдум ще е подигравка от страна на управляващите ако не позволят на народа да си каже мнението. Пълномощията и властта, която Бойко Борисов има идват от народа и ако народът има различно мнение от Бойко Борисов по въпроса, то трябва да се следва волята на народа.Много от пишещите тук може и да са против АЕЦ Белене, но ако преобладаващата част от народа е за, то правителството трябва да направи всичко възможно, за да реализира този проект. Всеки гласува по съвест и ако това е решение, което ще се вземе пряко от народа (чрез референдум), то и народът пряко ще си носи последствията.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 януари