Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д. Енчев: Има недоразумения по линия на водородната икономика в Плана за възстановяване

Енергийната стратегия на България трябва да е фокусирана към реализирането на оставащия потенциал за ВЕИ, съветва специалистът

гледано: 2962   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Има много недоразумения по линия на водородната икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това заяви Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum Ventures, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Там има една идея да се построят тръбопроводи, които да пренасят природен газ и водород до ТЕЦ-овете, което за мен е лишено от всякаква икономическа логика. За да се произведе зеленият водород, е нужно електричество, което от своя страна е необходимо да бъде зелено. Другата опция да внасяме водород пак няма смисъл, тъй като е изключително скъпо", пресметна експертът.

От думите на Димитър Енчев стана ясно, че енергийната стратегия на България трябва да е фокусирана към реализирането на оставащия потенциал за ВЕИ. „Това са вятърът и слънцето. В момента това е най-евтината нова енергия и е единственият начин да подсигурим евтин ток за българската икономика“, посочи управляващият партньор в PostScriptum Ventures.

Още по темата

Той съобщи, че сега въглеродните емисии са на 40 евро за тон, докато електроенергията в България е една от най-скъпите в Европа. „Това е до голяма степен е поради липса на дългосрочно планиране. Основното нещо, което трябва да направим, е да си допостроим оставащия капацитет за евтина енергия", препоръча Енчев.

Компания CW Renewable, в която Димитър Енчев е съдружник, е част от един енергиен мегапроект в Австралия.

"Започнахме проекта, който е на стойност 40 милиарда щатски долара, преди пет години. Идеята му е да използваме водорода, за да пренесем евтина енергия от локация, в която има голямо количество свободна земя в такава, където няма. Такъв пример е пустинята в Западна Австралия, където има силен вятър и слънце и е слабо заселена", обясни експертът.

Той информира, че тази година и през последните няколко месеца проектът има добро развитие, като се наблюдава засилен интерес и към темата за водорода.

„Такъв тип мегапроекти се случват бавно, като нашият е планиран за 2025 г. Успяхме да вземем парцел земя около 6500 кв. км от правителството, като идеята ни е да реализираме 26 мегавата вятър и слънце, които да произвеждат водород за експорт", добави той.

Димитър Енчев отбеляза, че най-доброто приложение на водорода не е производството на енергия.

"Той играе ролята на едно допълнение към електрификацията. Ако трябва да погледнем амбициозните планове за декарбонизация имаме две направления. Едното е свързано с електрифицирането на всичко с ВЕИ - ток от вятър и слънце. Останалата част на икономиката като индустрията, земеделието - не подлежат на електрификация и за тяхната декарбонизация са необходими молекули, като тук идва ролята на водорода", коментира експертът.

Какви проекти ще се включат в създаването на водородна икономика?  Има ли в България научна база за разработване на новите технологии? Кои български компании произвеждат водородни компоненти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 3 месеца
проблемът е , че ние докато умуваме ще се занимаваме ли с водорд , по света хората не спят ... оформят се вече клъстери от водородни компании (електролизери , водородни клетки , транспортна инфраструктура и съхранение) в германия , канада , италия , дания , япония ... а тука пишем тонове хартиени купчини ... парите ще се източат по консултанти и хидроинженери и пак отначало ...
0
 
2
 
2
supertrader до: Моабет да става
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Когато той го произведе - печели, когато други го произведат губи или по точно няма той да спечели..да точно така е. Прав е логиката му е желязна.
1
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Какво е това недоразумение Димитър Енчев?"Там има една идея да се построят тръбопроводи, които да пренасят природен газ и водород до ТЕЦ-овете, което за мен е лишено от всякаква икономическа логика. За да се произведе зеленият водород, е нужно електричество, което от своя страна е необходимо да бъде зелено. Другата опция да внасяме водород пак няма смисъл, тъй като е изключително скъпо", пресметна експертът."Значи изключва се възможноста някъде извън страната някой да произвежда зелен водород от зелено електричество. Да се внася директно водород е много скъпо.Но ние ще разработим "26 мегавата вятър и слънце, които да произвеждат водород за експорт". Значи нашият водород за експорт ще е евтин и може да го изнасяме а при другите ще се получи много скъпо. Явно сме на върха на технологиите и може да сложим всички в джоба. В Япония тестове за пренос на водород смесен с природен са провеждани преди 20 години. Установили са, че до 20% може да се пренася без да се налага да се променя нищо в помпените станции и тръбите.

Още от Икономика и политика
Туристическия сезон през септември - силен, ако няма нова вълна на заразени