IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Йорданова: След дебат ще предложим законодателни промени срещу неизплащането на заплати

Депутатите вече са обсъждали предложенията за промени в седем закона, изготвени от омбудсмана и синдикатите

12:23 | 18.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След възможно най-голям брой консултации временната парламентарна комисия за случаите на неизплатени заплати ще предложи законодателни промени. Това каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова, която е председател комисията.

Тя посочи, че депутатите вече са обсъждали предложенията за промени в седем закона, изготвени от омбудсмана и синдикатите.

"Комисията вече има три проведени заседания. Предстоят още. Изслушали сме представители на всички институции - Инспекцията по труда, Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, Фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители, омбудсмана, за да установим какви са основните причини да се стигне до неизплащане на заплати и какви законодателни мерки бихме могли да набележим. Има доста остра социална чувствителност по темата“, коментира народният представител.

Тя посочи, че през годините намаляват нарушенията на работодателите, което според нея се случва и заради свършената работа от Инспекцията по труда. Освен това самите работодатели стават по-добросъвестни и по-коректни.

За проблема с прехвърлянето на задлъжнели фирми към социално слаби лица тя каза, че са въведени ограничения с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

„В момента на мода е прехвърлянето на дялове на съдружници. Обмисляме законодателна промяна в тази посока не за да спираме активността на юридическите лица, а напротив, да бъдат по-спокойни самите те. Освен да бъдат проверявани за данъчни задължения, лицата ще бъдат проверявани за това дали имат издадени или влезли в сила наказателни постановления или съдебни решения. Ако има влезли в сила решения за неизплатени заплати или несключване на трудови договори, лицето да не може да осъществи тази сделка“, разясни народният представител.

Каква част от предложенията на омбудсмана ще бъдат припознати и каква част ще бъдат внесени с редакция, това е въпрос на дебат в комисията, допълни тя. 

Разбирам, че засегнатите от трудова експлоатация се страхуват, но трябва да подават сигнали, коментира депутатът. Тя твърди, че всички сигнали се проверяват.

Тя е против да се вменяват допълнителни задължения на кметовете по спазването на трудовото законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още