Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д. Кирилов: Предложението за тримата големи няма общо с "Апартаментгейт"

Мандатът на главния прокурор да си остане 7 години, призова правосъдният министър

Д. Кирилов: Предложението за тримата големи няма общо с "Апартаментгейт"

Правосъдният министър Данаил Кирилов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правосъдният министър Данаил Кирилов пак напира да се разследват ”тримата големи”.

"Съобразяваме се с изискванията на Механизма за сътрудничество и оценка". Така Кирилов коментира предложението за разследване на "Тримата големи" (главният прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд) в съдебната власт. Пред БНТ обаче Кирилов изрично уточни, че този въпрос не е нов и се обсъжда от поне 2 години. 

”Трябва да се възстанови справедливостта по отношение на статута им в съдебната власт”, коментира той по БНТ. Според медийни публикации целта на исканите заканодателни промени е да се удари шефът на ВКС Лозан Панов.

"Сегашното предсрочно прекратяване е на основание на обективна невъзможност. Няма връзка с тази идея и апартаментните скандали, категоричен е той. Няма как и да има такава връзка. Необходимостта е изцяло правна, установена е и от нашите партньори", посочи правосъдният министър. "Би следвало да имаме ясен регламент, който да посочва кой орган, кой субект назначава. Така ще се знае кой трябва да го разследва", каза още Кирилов. "Този режим не касае конкретни лица, а трябва да действа за напред. Трябва да се ползва с доверие от обществото и от правната система", обясни Данаил Кирилов. 

Още по темата

По думите му имало много случаи в международната практика – в англосаксонската, когато прокурор разследва началника си и бива подкрепен от обществото. Относно отчетността на главния прокурор, Кирилов обясни, че вече имало механизъм за изслушване на обвинител номер едно от парламента на всеки три месеца. Той обаче се изказа в полза мандатът на главния прокурор да си остане 7 години.

По казуса „Иванчева“ правосъдният министър призова за „предпазливост“, разглеждайки делото като решаващо за съдбата на Спецпрокуратурата. Кирилов показа предпазливост – делото било политическо дотолкова, доколкото Десислава Иванчева е кмет. "При всички положения това дело обучи не само институциите, но то беше и лакмус какво е борба с корупция, как трудно се доказва. То е политическо дотолкова, доколкото Иванчева е кмет", каза още Кирилов.

Правосъдният министър коментира и новите повдигнати обвинения по делото за автобусната катастрофа край Своге миналата година, при която загинаха 20 души. С обвинения се сдобиха бившите шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и Дончо Атанасов, както и изпълнителният директор на фирмата строител "Трейс София" ЕАД. "От новините формирах предположение, че разследването е много задълбочено", беше краткият коментар на Кирилов.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
10
 
4
ABBA до: ert
преди 1 месец
Заради такива като теб министърът на образованието е спуснал директива:

Учителите да "подтикват децата и учениците, да определят половата си идентичност."
2
 
13
 
3
ABBA до: ert
преди 1 месец
По тази логика раята е трябвало да си трайка още 500 г.... поне!
13
 
5
 
2
ert до: ABBA
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Е нали никой не мисли, че хората с властта ще работят за едната мизерна бългърска заплата? Защо да го правят? Нормално е да имат и други доходи, защото няма цял живот да са работили за едната слава и за прехода и реформите ...
1
 
16
 
1
преди 1 месец
Публикуват сметки на български магистрати в чужбина. Като чух сумите, мисля че Брендо и Черепа са клошари!

«Преди малко ми се обади приятел журналист от Португалия и ми каза, че скоро ще публикуват сметките на български магистрати в чужбина. Като чух сумите си мисля, че Брендо и Черепа са клошари!» Стефан Стефанов, АФЕРА. БГ

Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия