IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Маргаритов: Потребителите бяха изненадани с такса "коронавирус"

Успяхме да преминем през целия период на извънредното положение в сравнително спокойна пазарна ситуация, посочи председателят на Комисията за защита на потребителите

11:08 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Д. Маргаритов: Потребителите бяха изненадани с такса "коронавирус"

"Имаше такива случаи, наблюдаваха се промени в поведението на търговците, които класифицирахме като нелоялни търговски практики. Голяма куриерска компания начисляваше такса "коронавирус". Тя си го беше обявила, но хората трудно го виждаха. Това е повишение на цената на услугата", коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че мерките в България не са повлияли чак толкова съществено върху възможността голяма част от търговците да осъществяват дейността си свободно. По тази причина не се е стигнало до спекула и продажба под рафтовете.

"Успяхме да преминем през целия период на извънредното положение в сравнително спокойна пазарна ситуация. В социалните мрежи имаше оферти за стоки от първа необходимост, които невинаги бяха съвсем истински и бяха предлагани на изключително високи цени. Имаше потребители, които са платили 20-30 лева за една маска", посочи още Маргаритов.

Той увери, че от КЗП са били през цялото време на терен и са контролирали пазара. Извършени са над 500 проверки относно предлагането на лекарства и при тях са установени два случая на нарушение на правилата.

Димитър Маргаритов съветва при забавена поръчка да се развали сделката или да се договори  по-ниска цена на стоката.

Председателят на КЗП съобщи, че контрол по морето ще има, но когато има реално работещи места за наставяне и заведения за хранене и развлечение.

„Ще проверяваме основно за специалните условия, които хотелиерите ще предлагат на своите клиенти, за да ги спечелят отново", посочи Маргаритов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още