IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петров: Има огромен преразход от 103 млн. лева за лекарства

Блокираната работа на Надзорния съвет на НЗОК може да доведе до спиране на плащания за медикаменти, твърди експертът

12:05 | 25.06.13 г. 3
Д. Петров: Има огромен преразход от 103 млн. лева за лекарства

Има огромен преразход от 103 млн. лева за лекарства за тази година, но това се крие старателно от д-р Пламен Цеков, управител на здравната каса. Тези пари няма как да бъдат покрити, каза бившият директор на Националната здравноосигурителна каса и старши експерт в Българския лекарски съюз д-р Димитър Петров пред Bulgaria On Air.

„Има проблеми с разплащането на болниците, така наречената надлимитна дейност за второто тримесечие. Необходими са поне 40 млн. лева, а никой не знае кога ще се платят и дали ще бъдат изплатени“, продължи Петров.

Той обвини и държавната квота на Надзорния съвет на касата в абсолютна некомпетентност, както посочи, че практически не функционира. “Преди това правителство членовете едва се събираха на заседание, едва имаха един зам.-министър, който разбираше какво прави. Голяма част от тях вече не са зам.- министри и не идват на заседания, а нови избрани няма и работата е блокирана”, каза още той.

Според него проблемът е следствие от непрозрачното управление на Цеков.
Негативната картина ще се допълни, ако не се изберат нови членове до един месец, защото ще означава спиране на парите за изпълнителите на медицинска помощ и за лекарствата, обясни Петров. Според него новоизбраният съвет трябва да се захване със съществуващия дефицит и намиране на средствата за покриването му.

„Ние искаме оставката на Цеков поради некомпетентното му управление. НЗОК е рестриктивна институция, парите за здравеопазване никога не стигат, не само в България, но може да се подобри начинът за регулиране на процесите - парите трябва да следват пациента“, коментира още експертът.

„Трябва да има възможност хората да си правят здравната осигуровка в друг здравен фонд, независимо частен или държавен, както е в Германия и Испания. По тези стъпки тръгна Холандия и стигна до пълна демонополизация. Здравната каса трябва да се държи далече от прякото политическо влияние“, категоричен беше Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Фармацевтична мафия + корумпирани социалисти дето единствената им заветна пролетарска цел е да източват държавата и бюджета по всякакви начини и с всякакви средства. Плевнелиев много им пречи но работят по въпроса за дискредитирането и отстраняването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Има фармацевтична мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
"Има огромен преразход от 103 млн. лева за лекарства за тази година" - Ааааааа НЕ!Има недофинансиране за лекарства тази година от 103 млн.лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още