IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Мирослав Ненков: Проф. Петров спести милиони на данъкоплатците във ВМА

Оставката на здравния министър ще забави фатално проекта за Спешна помощ, заяви заместникът му

12:46 | 02.11.17 г.
<p>
	<em>Николай Петров.&nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Николай Петров. Снимка: БТА

С д-р Мирослав Ненков е воден неофициален разговор да заеме поста министър на здравеопазването. Това сподели самият той по БНТ.

Ненков коментира, че за него е дилема дали да приеме, защото се е съгласил да бъде заместник-министър заради подалия оставка проф. Николай Петров. В момента той изпълнява функциите на министъра, който е в отпуска до гласуването на оставката му в Народното събрание.

Д-р Ненков би продължил здравната политика на досегашното ръководство на министерството, като една от важните задачи е продължаване на проекта за Бърза помощ, ако получи предложение за поста.

„Системата на здравеопазването е много интересен социален и бизнес феномен. Годишно ние, данъкоплатците, инвестираме в тази система 4 млрд. лева и това е недостатъчно“, обясни д-р Ненков и отбеляза, че към тези огромни парични потоци има най-различни интереси, но уточни, че от началото на мандата са започнали да затварят някои от течовете.

"Дали не е и това причината за това "смело журналистическо разследване", на което бяхме свидетели и което в крайна сметка доведе до оставката на проф. Петров", изказа предположение зам.-министърът.

Д-р Ненков смята, че проф. Петров не е трябвало да подава оставка, а материалът, който го уличава, е обиден.

В разследването не е отчетено, че реално платената сума от ВМА по обществените поръчки за медицински изследвания е 300 хиляди лева за три години, а не милион и 700 хиляди лева. Поясни, че индикативен означава евентуален разход и че поръчката е спечелена от консорциум от фирми.

"И за да е ясно – тези 300 хил. лева представляват по-малко от 5% от този тип консумативи, купени от Военна болница. Понеже се говори за неспазване на закона, коя е тази некоректност или да я наречем с хубавата българска дума "далавера", при която Явор Цонев участва с името си, знае се кой е той, това не е някаква офшорка, която никой не я знае коя е. Второ - коя е тая далавера, която е по най-ниска цена?", попита риторично д-р Ненков.

Той заяви, че екипът на проф. Петров е намалил значително разходите във във ВМА, а на данъкоплатците е спестил милиони.

„Оставката на здравния министър Николай Петров ще забави фатално проекта за Спешна помощ. Ще забави и реанимацията на болниците във Враца и Ловеч“, убеден е зам.-министърът.

Проектът включва изграждането на нови центрове за Спешна помощ и ремонт на старите. До началото на 2018 г. беше планирано да бъдат обявени обществените поръчки за изпълнението на ремонтите и строежите на общо близо 240 обекта.

„Всичко това сега е под въпрос“, твърди Ненков. "С Николай Петров напреднахме много по няколко важни задачи. На идващия нов министър ще му трябва малко време за ориентация, което фатално ще забави проекта за Спешна помощ, който е на финалната си фаза. Именно такова обстоятелство може да ме спре за поста министър и затова не съм готов с отговора си. Ако провеждам политиката на Петров, бих се съгласил."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още