Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д-р Спас Спасков: Коронавирусът не е особено опасна инфекция

Още не бива да изпадаме в паника, каза бившият директор на „Пирогов“

Д-р Спас Спасков: Коронавирусът не е особено опасна инфекция

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Коронавирусът не е особено опасна инфекция и трябва да спрем да нагнетяваме обстановката. Това заяви д-р Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов", в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. Според него трябва да проумеем, че не става дума за особено опасна инфекция, въпреки че всички мерки, които се предприемат в България и Европа в момента, са като за такава.

По думите на госта това, че изследванията и опитите на ваксината се провеждат вече и с доброволци, показва, че Covid-19 не е особено опасна инфекция.

„Фактът, че се прави с доброволци, показва, че това не е нещо свръхопасно. Но ние продължаваме да нагнетяваме обстановката и да не спираме да говорим за коронавируса, което е деформация, която трябва да променим“, отбеляза медикът. 

Гостът обясни, че е нормално сега заболеваемостта в страната да се повиши, тъй като навлизаме в сезона на грипа.

Още по темата

„Изведнъж нарасна броят на откритите заразоносители – до 25%, но днес, въпреки пика, е около 11 на сто. В следващите дни ще имаме също голям брой изследвания, в момента хората са свръхуплашени, но скоро ще се нормализира процентът на откритите случаит“, каза Спасков и допълни, че в предишните дни се е получило изкривяване на данните заради увеличения брой на изследванията.

„Мисля, че все още не бива да изпадаме в паника“, каза още той. Според него увеличението в броя на приетите в болница е свързано със страха сред обществото. По-важно е колко хора попадат в реанимация и броят на починалите, въпреки че при вторите трябва да се отчетат възрастта и съпътстващите заболявания, смята гостът.

Относно запълнения капацитет на някои болници Спасков заяви, че това се дължи на недостатъчно гъвкавото реорганизиране на легла. Според него властите трябва да подпомагат този тип решения, за да се случват те по-бързо. Разрешенията за разкриване на нови легла следва да се получават много по-бързо, посочи медикът.

Що се отнася до проблема с персонала, той коментира, че сега „започваме да събираме плодовете на това непрекъснато плашене колко медицински персонал се е заразил“. Това създава страх и проблем с набирането на персонал, който да работи в Covid отделения. Появи се и явлението медици да отказват да работят в тези отделения“, обясни Спасков.

По отношение на носенето на маски на открито Спасков заяви, че това има здравословен и дисциплиниращ ефект, тъй като напомня на хората, че трябва да спазват хигиенните правила и им помага да се предпазват и от друг тип болести. Затварянето на градовете не доведе до никакъв резултат, каза той и отбеляза, че носенето на маска на открито е "мека мярка".

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
9
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Батко нали каза, че е опасно. Как тъй не било опасно?

Още от Икономика и политика
М. Николова: Загубите от пълно затваряне на ски курортите ще достигнат около 1 млрд. лв.