IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Стойчо Кацаров: Мерките срещу коронавируса съответстват на ситуацията

Целта е да намалим натиска върху болниците, каза служебният министър на здравеопазването

13:22 | 05.09.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мерките срещу  коронавируса са достатъчни и съответстват на ситуацията. Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му при стриктно спазване на мерките ще има възможност те за бъдат прилагани за кратко време. Ако не се спазват - може да се наложи да се въведат и по-строги.

"Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с Covid болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем", декларира той.

Д-р Кацаров заяви, че е притеснителна смъртността при заразените с коронавируса.

"Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Затова ваксинацията на възрастните е мой приоритет, но преди това не беше така в началото на ваксинационната кампания - те бяха поставени в четвърта група за ваксиниране", заяви той.

Около 95% от починалите и от настанените в болници не са ваксинирани срещу коронавируса, обяви министърът на здравеопазването.

„Между 94 и 96% от хоспитализациите са на неваксинирани хора. Така е и с починалите. Смъртните случаи сред ваксинирани са един на хиляда, колкото при грипа. Сред неваксинираните на 100 болни умират четирима“, каза той.

Възможно е още през следващата седмица да бъде издадено разрешение за трета ваксинационна доза, посочи още министър Кацаров.

„Има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, която не изключва възможността, в смисъл не забранява, поставянето на трета доза. Препоръчва на всяка страна сама за себе си да прецени в зависимост от мненията на нейните консултативни съвети. Аз съм създал такъв консултативен съвет, следващите дни ще получа становище за това кога и в какви случаи може да се прилага трета доза и дали трябва да се прилага“, обясни министърът.

„Ако това становище е позитивно и са определени категориите лица, ще се допусне официално поставянето на трета доза и в нашата страна“.

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обвини бившия премиер Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре ваксинацията с "АстраЗенека", след което я е разрешил, но в резултат на това сега няма желаещи да се имунизират с тази ваксина.

"Имаме договорени 4,5 млн. ваксини и никой не иска да се ваксинира с тях", обясни той.

По думите на здравния министър държавата се е провалила с начина, по който е управлявала процеса на ваксиниране, от самото начало.

"Това доведе до създаване на негативни нагласи спрямо ваксините, които сега е много трудно да бъдат преодолени. ... Липсата на достатъчно ваксинирани хора е разликата между нас и европейските страни. Затова при нас леталитетът е по-голям. Там има повече заразени хора, но по-малко починали, при нас е обратното - не чак толкова много заразени, но повече починали".

Здравният министър подчерта, че мерките на министерството са свързани и със стимулиране на процеса на ваксиниране.

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 854 при направени 13 386 теста, показват данните от Единния информационен портал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
Върви народе възродени, към светли бъднини върви, защот от Ковидот Омрели са всичкото лъжи !! ... Този *** горе ако обичате да се застреля, може да е грозно самоубийство с два куршума в главата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Ваксинираните са изложени ва огромен риск вече. Ще духат супата скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
пхах ... и този мина на страната на СЗО ... според митологията на антиваксърските павета , а и нали така пише из фейсбук , болниците са пълни и препълнени с ваксинирани , ваксинираните пълнят стаистиката , а не антиваксърските празни *** ... :))) ... хахаха ... всяко антиваксърско паве , да не ходи по никакъв повод в болница , ако нещо получи задух или непрестанна кашлица или болки в гърдите ... директно при ричард алибегов , или в най-близкото заведение , кръчме или капанче , места и маси има за всеки желаещ ... две по 100 и една салатка , и оркестъра да свири ... вирус нема , има грипче , което е и сезонно . некви спекулации са това с тоя измислен вирус ... маските са забранени и така по-нагъстичко ако може ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Ernan Kortes
преди 2 години
Кацаров,проблем номер 1 вече се нарича инфлация.Защо лъжете хората и ги баламосвате със странични глупости...Всъщност целия цирк със мерките и затварянията породи инфлацията съвсем целенасочено...наближава момента в който обществото ще Ви търси сметката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още