IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Свилен Колев: Възстановяването на икономиката може да се отложи за 2022 г.

Потреблението и износът ще движат растежа, но от COVID-19 и степента на ваксинация ще зависят решенията на банките в бъдеще, посочи експертът от АББ

21:36 | 11.08.21 г.
Д-р Свилен Колев: Възстановяването на икономиката може да се отложи за 2022 г.

„Сериозният ръст за първото шестмесечие при банките се дължи на ниската база от миналата година“, коментира той резултатите на банковата система, включени в публикувания от асоциацията тримесечен информационен доклад с основни акценти върху икономиката и банковия сектор през второто тримесечие на 2021 г.

Д-р Колев обърна внимание на факта, че има признаци на възстановяване на икономиката през първото полугодие на тази година.

„Спадът вече не е толкова висок. На тримесечна база имаме 2,5% ръст. Имаме подобрение на нагласите на потребителите и като цяло по-висока активност през второто, а и през третото тримесечие на годината“, посочи икономистът.

По думите му потреблението и износът са компонентите, които на този етап движат растежа.

„Ситуацията с COVID-19, включително степента на ваксинация, обаче продължава да е във фокуса на банките, що се отнася до вземане на решения за бъдещето.

„В тази връзка очакването следкризисно възстановяване на икономиката в края на 2021 г. може да се отложи за по-късно – през 2022 г.“, смята експертът.

Данните показват, че банковият сектор отбелязва ръст нетна печалба за полугодието от 658,6 млн. лева, което представлява ръст от 27,8% на годишна база.

Според Колев това подобрение се дължи на много ниската база по време на затварянията на икономиката през миналата година, като приходите от такси допринасят много повече от тези от лихви.

Той обърна внимание и на разходната част на банките – тази година те няма да направят една от вноските си към Фонда за преструктуриране, защото тя ще бъде събрана от вече внесените от миналите години вноски.

Свилен Колев пресметна, че тя може да достигне 120 млн. лева, което е „едно изключително перо“, което ще повлияе финансовите резултати. Той потвърди, че имаме и по-ниски обезценки за провизии по кредити със 73 млн. лева.

Д-р Свилен Колев е на мнение, че в момента се демонстрира покачване на инфлацията от временен характер през летните месеци.

Има ли предпоставки да се увеличи кредитният риск на банките? Как се влияе инфлацията от различите сектори на икономиката? Каква роля ще играе Европейската централна банка с паричната си политика върху икономиката на страните от еврозоната?

Повече подробности как се представят банките на Българска фондова борса и световните борси вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още