IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Свинаров: Клиничните тестове за коронавирус остават най-надеждни

Все още е загадка и дали образуваните след заразяване антитела създават имунитет, изтъкна началникът на клиничната лаборатория в Александровска болница

12:30 | 23.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Emily Elconin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Генетичните тестове за COVID-19 са най-надеждни и подходящи, дори за ранна диагностика, заяви категорично началникът на клиничната лаборатория и клинична фармакология в Александровска болница акад. Добрин Свинаров в ефира на Нова тв. 

Според него всеки ден от началото на пандемията в отделни страни се одобряват по 7-8 различни теста, но голяма част от тях впоследствие се оказват ненадеждни. Някои от тях пропускали до 40% от случаите, особено от тези в ранен стадий на болестта.

От друга страна серологичните тестове „се позитивират късно при срещата с вируса със или без клинична симптоматика, като обичайно те се позитивират категорично след 10-ия или, по-сигурно, след 15-ия ден от началото на клиничните симптоми“, подчерта Свинаров. „Като добавим към този интервал обичайния инкубационен период се вижда, че след втората или третата седмица може серологично да се докаже среща с вируса“, изтъкна още експертът.

Той обясни, че не е ясно колко време се задържат в организма антителата, които изграждат повечето от срещналите се с вируса. Все още е загадка и дали тези антитела създават имунитет.

„Това са процеси, които подлежат на изследване“, изтъкна Свинаров.

„Изследването на безсимптомни също е важно, особено при затихване на епидемичната обстановка”, смята акад. Свинаров.

Той изтъкна, че безсимптомните случаи не представляват най-голяма безопасност в момента, ако се спазват правилата за дистанциране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още