Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д. Свинаров: Клиничните тестове за коронавирус остават най-надеждни

Все още е загадка и дали образуваните след заразяване антитела създават имунитет, изтъкна началникът на клиничната лаборатория в Александровска болница

Д. Свинаров: Клиничните тестове за коронавирус остават най-надеждни

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Генетичните тестове за COVID-19 са най-надеждни и подходящи, дори за ранна диагностика, заяви категорично началникът на клиничната лаборатория и клинична фармакология в Александровска болница акад. Добрин Свинаров в ефира на Нова тв. 

Още по темата

Според него всеки ден от началото на пандемията в отделни страни се одобряват по 7-8 различни теста, но голяма част от тях впоследствие се оказват ненадеждни. Някои от тях пропускали до 40% от случаите, особено от тези в ранен стадий на болестта.

От друга страна серологичните тестове „се позитивират късно при срещата с вируса със или без клинична симптоматика, като обичайно те се позитивират категорично след 10-ия или, по-сигурно, след 15-ия ден от началото на клиничните симптоми“, подчерта Свинаров. „Като добавим към този интервал обичайния инкубационен период се вижда, че след втората или третата седмица може серологично да се докаже среща с вируса“, изтъкна още експертът.

Той обясни, че не е ясно колко време се задържат в организма антителата, които изграждат повечето от срещналите се с вируса. Все още е загадка и дали тези антитела създават имунитет.

„Това са процеси, които подлежат на изследване“, изтъкна Свинаров.

„Изследването на безсимптомни също е важно, особено при затихване на епидемичната обстановка”, смята акад. Свинаров.

Той изтъкна, че безсимптомните случаи не представляват най-голяма безопасност в момента, ако се спазват правилата за дистанциране.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Светлин Наков: Бизнесът се нуждае от практики, не от теоретици