Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д. Танева: България също иска увеличение на бюджета по мярка COVID-19 с над 1%

Чрез извънредната мярка страната ни може да подкрепи най-пострадалите в земеделския сектор след приключване на реколтната година, заяви министърът

Д. Танева: България също иска увеличение на бюджета по мярка COVID-19 с над 1%

Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

България също иска увеличение на бюджета на хоризонталната мярка COVID-19 с повече от 1 %, като подкрепя предложението на други страни членки, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на видеоконферентна среща на министрите на земеделието на страните от Европейския съюз (ЕС) с Европейската комисия (ЕК), която се проведе днес.

Танева допълни, че чрез извънредната мярка страната ни може да подкрепи най-пострадалите в земеделския сектор след приключване на реколтната година и анализ. 

Още по темата

„Поради тази причина нашето огромно очакване е бързото приключване на процедурата за промяна на регламента и възможността да програмираме мярка COVID-19“, изтъкна българският министър.

Тя подчерта, че към момента в България се прилагат мерки за стимулиране на преработвателните предприятия за изкупуване на вече реколтиращата се земеделска продукция. Министър Танева поясни, че  страната ни е готова да предложи два обективни критерия за програмирането на мярка COVID-19.

Десислава Танева благодари на ЕК за всички предприети мерки и бързи действия, включително и за успешното приключване и одобрение на шестата нотификация на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. По думите ѝ, всяка страна-членка има едни и същи проблеми, но различни възможности за тяхното решаване.

„Очакваме ефект от всички предприети мерки, които да доведат до обща подкрепа на земеделските стопани, за да преодолеят кризата“, каза още тя.

Танева заяви също, че България подкрепя предложението и за допълнителна подкрепа в секторите „Животновъдство“ и „Мляко“. Тя предложи допълнителни мерки за подкрепа директно на производители в сектор „Плодове и зеленчуци“. Министърът подчерта, че в лозаро-винарския сектор също имаме намерения и готовност да предоставим средства на гроздопроизводителите и ще настояваме за предложението си да бъде програмирана подобна мярка на Covid-19 и в тази Програма.

По отношение на сектор „Рибарство и аквакултури“, който също е сред засегнатите от пандемията, Танева изказа благодарност към ЕК относно предложението на България да се подпомогнат операторите в сектора. „Съгласно действащите в момента правила в България остава изключен дребномащабният крайбрежен риболов. Условието за 120 дни риболов през последните две години ограничава таргета на подкрепа. Това е и причината страната ни да поиска да няма подобно ограничение, за да можем да подкрепим и още засегнати от кризата” каза още Десислава Танева.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти