Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д. Танева: Справихме се успешно с осигуряването на процеса на производство

Правителството ще подпомогне с близо 19 млн. лв. производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя

Д. Танева: Справихме се успешно с осигуряването на процеса на производство

Снимка: МС

Справихме се успешно с осигуряването на процеса на производство. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на пресконференция днес. "На практика в годишен план приключваме темата за подпомагането в условията на COVID-19 и на извънредна ситуация", каза тя.

"Когато се наложи карантината, когато се затвориха пазарите, ние предприехме поредица от мерки по отношение на осигуряването на нормалната работа на земеделските производители. Няма да влизам в детайли, тъй като те са ви известни. За нас най-важното беше в началото на март да осигурим процеса на производстовто и се справихме успешно с това. Благодаря на министър на здравеопазването, на премиера, когато през това време всички наши предложения и молби за изключение по отношение на придвижването бяха приети и осигурихме този процес непрекъсваем", изтъкна Танева.

Министърът отбеляза още, че страната ни се е възползвала от възможността да бъдат прехвърлени 70 млн. евро от програмата за развитие на селските райони от бюджета за 2021 г. към първи стълб или към директните плащания. "Бенефициентите по обвързаната подкрепа "Плодове и зеленчуци" ще получат минимум с 12% по-високи ставки. Това е минималният праг увеличение, реалният ще стане ясно след приключване на проверките", каза още Десислава Танева.

Тя подчерта, че по инициатива на България за първи път бе променен финално в ЕП с гласуване Регламент 1305, който даде право на страните членки да направят изменение на програмите си за развитие на селските райони и да подкрепят сектора за загуби от COVID-19. България беше инициаторката на различни етапи от този дебат, обединихме други страни членки и накрая това се увенча с успех, отчете още земеделският министър.

По думите ѝ на българските земеделски производители и преработватели ще се предоставят 106 млн. лв. бюджет по три направления - подмярка COVID 1, подмярка COVID 2 и подмярка COVID 3 за преработвателни предприятия.

"Нашето предложение беше за 25% национално съфинансиране, така че общият бюджет да е 120 млн. лв., но на финала на одобрената нотификация националното съфинансиране беше одобрено на 15% или общият бюджет става 106 млн. лв." обясни Танева.

По думите ѝ мярка COVID, подмярка COVID 1 и подмярка COVID 2 ще бъдат отворени на 19 август. Приемът по тях ще продължи до 21 септември. Тогава изтича и крайният срок за приемането на заявленията за подкрепа от ползването на отстъпката от акциза на горивата. Според Танева разплащането трябва да стане преди 16 октомври, защото това е датата, на която започват плащанията на земеделските стопани на обичайните и познати за тях всяка година мерки за подкрепа.

По инициатива на България за първи път бе променен финално в ЕП с гласуване Регламент 1305, който даде право на страните членки да направят изменение на програмите си за развитие на селските райони и да подкрепят сектора за загуби от COVID-19. България беше инициаторката на различни етапи от този дебат, обединихме други страни членки и накрая това се увенча с успех", заяви Танева. 

Още по темата

На българските земеделски производители и преработватели ще се предоставят 106 млн. бюджет по три направления - подмярка COVID 1, подмярка COVID 2, подмярка COVID3 за преработвателни предприятия. "Нашето предложение беше за 25% национално съфинансиране, така че общият бюджет да е 120 млн. лв., но на финала на одобрената нотификация националното съфинансиране беше одобрено на 15% или общият бюджет става 106 млн. лв.", обобщи земеделският министър.

Мярка COVID, подмярка COVID 1 и подмярка COVID 2 ще бъдат отворени на 19 август. Приемът по тях ще продължи до 21 септември. Тогава изтича и крайният срок за приемането на заявленията за подкрепа от ползването на отстъпката от акциза на горивата.

"Планираме да се разплатим преди 16 октомври, защото това е датата, на която започват плащанията на земеделските стопани на обичайните и познати за тях всяка година мерки за подкрепа", допълни Танева.

Междувременно стана ясно, че правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“, в която участва също и Десислава Танева, съобщиха от правителствената информационна служба. Помощта от Министерския съвет се отпуска като de minimis за покриване на загуби заради сушата и на допълнителни разходи във връзка с пандемията от COVID-19.

Потенциалните бенефициенти са близо 25 хил. „Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат“, изтъкна Бойко Борисов. Той добави, че ще се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията от COVID-19, при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 5 месеца
Сушата все повече,ще връхлита страната ни и правителството трябва да инвестира в строежа на язовири ,така ,че реките да не се изтичат безплатно в съседните държави ,а да напояват българските полета.Трябва да се инвестира в канали , напоителни системи и съоръжения и да се увеличават поливните площи ,и то така ,че максимално ефективно да се използва водата.Това е надвиснал проблем ,които политиците се правят ,че не забелязват и нямат желание да се занимават ,но който е по-важен за прехраната ,леката промишленост , и търговския баланс на страната ,отколкото всичките вируси взети заедно.

Още от Икономика и политика
Глобяват две болници в София за неспазване на плана за ваксиниране