IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Тодорова: Електронното образование е изправено пред предизвикателство

Дигитализирането на литература във ВТУ „Тодор Каблешков“ ще бъде готово до ноември 2014 г.

13:54 | 03.11.13 г.
Д. Тодорова: Електронното образование е изправено пред предизвикателство

Българското електронно образование е изправено пред голямо предизвикателство, защото са необходими много ресурси, за да бъде факт. Това каза в ефира на Bulgaria On Air доц. Даниела Тодорова, заместник-ректор по научноизследователската дейност на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

Тя посочи и възможността, с която университетът е успял да започне проект по дигитализиране на огромен масив от съдържание в помощ на студентите.

„Миналата година участвахме в ОП „Развитие на човешките ресурси“, по приоритетна ос 4, насочена именно към развитие на електронното образование. Много училища участваха в конкурса, но не всички се класираха. Това ни дава възможност да развием дистанционно електронно обучение. Крайният срок за приключване на проекта е ноември 2014 година“, обясни тя.

„Почти една година мина от началото на работата по този проект, който в момента е във втората си част. Той трябва да бъде в помощ на задочниците, но и на редовните студенти.В момента се прави точен подбор на литературата, която ще св използва“, коментира ректорът на ВТУ проф. Петър Колев.

„По случай Деня на будителите беше открита лаборатория за възобновяеми енергийни източници.  Техниката е предоставена от фирма, която се занимава с това в България. Имаме и подобна концепция по отношение на електромобилите“, каза още той.

Във връзка със студентските протести Колев беше категоричен, че те не трябва да стават на територията на университетите.

„Студентите са най-интелигентната и активна част на обществото ни, но мястото за изразяване на недоволството от политиката в страната не е университетът. Там се прави наука и се учи. Добре е дейностите да се разделят. Ние сме демократична страна и всеки трябва да знае своите права и задължения“, подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още