IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Василев: Хората все по-често ще си задават въпроса как да спестяват дългосрочно

Процесът на финансовото образоване ще се осъществи на принципа на неволята, смята финансовият анализатор

12:38 | 02.01.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Д. Василев: Хората все по-често ще си задават въпроса как да спестяват дългосрочно

На фона на продължаващата и през 2014 тенденция на спад на лихвите по депозитите и на прогнозите тенденцията да се запази през следващите години хората все по-често ще си задават въпроса за това как дългосрочно да спестяват. Това стана ясно от думите на финансовия експерт от портала „Моите пари” Деян Василев в Сутрешния блок на Bulgaria On Air.    

„При средна лихва от 1,3-1,5% от един гарантиран депозит и ако инфлацията след една-две години скочи над 2%, тези спестявания реално ще се обезценяват. И тук опираме до консервативното закупуване на жилище, което българите правят”, посочи експертът. 

Той допълни, че има имоти, които ако бъдат отдадени под наем след закупуването им, би могло да се постигне съотношение от 6-7% на  дохода от наем спрямо цената на имота, като бъдат отчетени и рисковете и разходите по стопанисването на имота.

По думите на Василев обаче, „взаимните пенсионни фондове са длъжници на гражданите относно финансовото им образоване, тъй като в България и в Западна Европа през последните години тези вложения водят средно до възвращаемост над 8%, а през последната - и до 10%”.

Експертът е на мнение, че процесът по финансовото образоване ще се осъществи на принципа на неволята, а именно, че „хората ще бъдат принудени да търсят къде да вложат парите си така, че част от парите им да не са в банките”.

Според него, ако тази информираност не става по този самоинициативен начин, ще се случи под финансов натиск от ниски лихви и търсене на по-голяма яснота. – „Самите пенсионни дружества също трябва да са по-активни в информираното на гражданите”, смята Василев.

Той посочи, че е важно да бъде изградено доверие към управлението на средствата в съответния фонд, за да бъдат привлечени средствата на гражданите в него.

По думите му 2015 ще е трудна година, както 2014, но изрази надежда да няма „такива непредвидими кризи както тази в КТБ”.

„Очаквам също така  хората да разберат, че няма лесни пари, лесна печалба”, посочи Василев. Според него през новата година фокусът трябва да е върху спестяванията. Той предупреди още хората да не бъдат лековерни към обещания, свързани с управлението на парите им.

„Няма лесни пари. Ако едно дружество обещава възвращаемост от 6-8% на годишна база е нещо нормално. Трябва да се гледа и репутацията на това дружество. Ако ви звънят по телефона с обещания за 20% възвращаемост за един месец, става въпрос за схема и трябва да се внимава”, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
dikobraz
преди 9 години
Фортис , изчислението е елементарно.На 01.07.2004 на произволен фонд стойността на един дял е 1.00на 31.12.2014 стойността на един дял е 1.60За 10 години е постигната доходност от 60 % делим на 10 и получаваме доходност от 0.5 % Хипотетично, ако имаха доходност от само 1 % годишно, стойността на един дял трябваше да е поне 2.00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
...ако искаш някой да те уважава докажи му колко ти е ненужен и не опирай до неговите услуги...за банките това е идеалното лекарство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
fortiss
преди 9 години
Много манипулативно инфо дава този. Знае ли каква доходност имаме по партидите от началото на ПФ??? За какви 8-10% говори - последните 2-3 години са само миг от историята, а преди това??? Банките сега като дават 1-2% не значи, че преди не са давали повече - не че те са панацея.Образованието на ПФ е до толкова, доколкото - влагайте при нас и чакайте докато нещо направим !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още