Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д. Василев: Между три и шест месеца ще се отлагат плащания към банки

Ще има втора вълна подкрепа от държавата и този път тя трябва да е по-щедра, но не се предвижда опрощаване на кредити, посочи председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България

гледано: 3668   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Асоциацията на банките в България вече изготви предложение за налагането на мораториум върху кредитите, което очаква одобрението на Българска народна банка. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и изпълнителен директор на Creditland.
Още по темата

Той обясни, че мораториумът върху кредитите е съгласуван механизъм физически лица и фирми да могат да отлагат плащанията по лихви и/или главници към банките за даден период от време. Според него тази възможност ще е валидна за между три и шест месеца.

Мярката обхваща всички, които са теглили и имат банкови кредити. Тя няма да обхване небанковите финансови институции”, напомни Деян Василев, като отбеляза, че лицата трябва да са изтеглили кредит към 1 март и по него да няма просрочия.

Експертът съветва домакинства или фирми, които се чувстват платежоспособни, да продължат да изплащат кредитите си.

Василев очаква най-засегнатите сектори от мерките срещу коронавируса да се възползват от временната кредитна ваканция. Той изтъкна, че не става въпрос за опрощаване на кредитите, защото вноските ще се изплащат по-късно.

“Това е най-ефективната мярка до момента. Тя ще доведе до незабавно намаляване на разходите на затруднените бизнеси и домакинства, ще значи глътка въздух за тях”, прогнозира Деян Василев.

Според него най-засегнати ще са клиентите, които имат заеми от небанкови институции, с т.нар. "бързи кредити" - които са с високи лихви и с допълнителни условия за отпускането им.

“Засегнати ще са и кредитополучателите, които са имали забавяния”, напомни той.

“Ще има втора вълна подкрепа от държавата и този път тя трябва да е по-щедра”, прогнозира експертът, но посочи, че за момента не се предвижда опрощаване на кредити.

Може обаче да се възроди идеята за частния фалит”, смята Деян Василев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петима ще се състезават за председателския пост в БСП