IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Златева: Европредседателството бе превърнато в ПР акция на премиера

Приемането в Шенген, в ERM II и премахването на мониторинговия механизъм са важните теми за България по време на австрийското председателство, каза зам.-председателят на БСП

11:43 | 09.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Най-големият успех на българското европредседателството ще бъде, ако държавите членки затворят три теми за България - приемането ни в Шенген, влизането ни в чакалнята на еврозоната и премахването на мониторинговия механизъм. Това каза първият министър за европредседателството и заместник-председател на БСП Деница Златева пред БНР.

"Очаквам част от тези теми да бъдат поставени по време на австрийското председателство", каза още Златева.

Тя съобщи, че политическата оценка на БСП за европредседателството ще бъде представена през тази седмица.

Златева коментира, че БСП като политическа сила е работила изключително активно по един от основните приоритети – Западните Балкани. „...БСП даде изключително голям принос към успешното парламентарното измерение на европредседателството, въпреки че към нас имаше много критики, че го саботираме", каза Златева.

Тя припомни, че на 1 декември парламентът е приел решение за позицията си по проекта на програмата на председателството.

„В това решение има една изключително важна точка, която, за съжаление, през изминалите шест месеца бе неглижирана от премиера и част от министрите. Тя казва, че министрите трябва да информират редовно парламентарните комисии по напредъка на организацията на приоритетите, а министър-председателят - за резултатите от заседанията на Европейския съвет”, уточни тя. Зам.-председателят на левицата добави, че за съжаление, за тези 6 месеца премиерът се е появил само веднъж в парламента и то след декларация на лидера на БСП. Тя заяви, че по време на председателството парламентът е останал игнориран.

Златева изрази поздравления към българската администрация и дипломация за работата им през тези 6 месеца.

Публичният образ на европредседателството се концентрираше между дейността и срещите на премиера и част от министрите, но основната дейност, този тежък труд, лежеше на плещите на професионалните дипломати, служителите в министерствата, МВР, НСО, НДК. В българското общество обаче остана усещането, че европредседателството бе превърнато в ПР акция на премиера и ГЕРБ", каза Златева.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още