IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се повиши търсенето на услугите на работници със "синя карта", очаква експерт

Основните страни, от които може да дойдат висококвалифицирани работници със синя карта, са тези с разполагаем доход значително по-нисък от този в България

10:23 | 15.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Ако стане по-лесно чужденци да работят в България, хипотетично би се увеличил наплива към български ВУЗ-ове и следователно ще се повиши натискът за по-качествено образование, каза Спасов.

„Това ще повиши търсенето за услугите им, както и рейтинга им.“

Това заяви в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Камен Спасов от Факултета по математика и информатика, катедра „Изчислителни системи“. 

Той направи коментара по повод приетата от парламента облекчена процедура по издаването на „сини карти“ за работници извън ЕС.

По думите му приетият минимален доход за чуждестранни работници няма да причини големи вреди.

"Бизнесът беше готов и на минимална работна заплата за чужденци, равняваща се на три средни заплати, вместо на приетите две, тъй като заплатите в IT сектора, който най-много се нуждае от работници от чужбина, са между 2 000 и 3 000 лв.".

Спасов коментира, че основните страни, от които биха дошли гастарбайтери, са тези с разполагаем доход на населението значително по-нисък от този в България.

„Трудно ще очакваме голям наплив от Китай, Русия и Турция, защото тамошните работници могат да заработват повече пари в родините си.“

Още от разговора можете да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Че то няма такива страни вече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още