IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дамян Илиев: Африканската чума носи най-вече финансови загуби

Животните трябва да са регистрирани, за да имат право стопаните на компенсация

10:23 | 03.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Африканската чума по-свинете носи най-вече финансови загуби, заяви пред БНТ д-р Дамян Илиев, изп. директор на Българската агенция на безопасност на храните (БАБХ).

Първо огнище на заразата, която не е опасна за хората, беше регистриран в България на 31 август в провадийското село Тутраканци и започна евтаназирането на животни. 



„Вирусът носи най-вече финансови загуби, в индустрията имаме близо 500 000 прасета. Колкото по-рано предприемем мерки, толкова по-вероятно е да не се разпространи от мястото, където е“, обясни Дамян Илиев.

Той допълни, че резултатите за заразата са били потвърдени в петък следобед.

Д-р Илиев припомни, че животните трябва да са регистрирани, за да имат право стопаните на компенсация.

Ако заразата е станала с фураж, то той е нямало законово как да бъде спрян, тъй като е с изрядни документи и водещ е принципът за свободно движение на стоки.

Най-страшното на този вирус е неговата устойчивост. Възможно е хора да са го пренесли. Проверява се всичко, допълни шефът на БАБХ.

В пряко включване от Бозвелийско кметът на селото заяви, че хората са обезпокоени от факта, че заразата е едва на 3 километра. Стопанин, чиито 11 прасета са били умъртвени, каза, че няма да бъде компенсиран, тъй като животните му не са били регистрирани.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още