IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Лорер: Мисията на държавата е да инвестира в образование и развойна дейност

България е страхотно място за започване на бизнес, коментира управляващият партньор в Brightcap Ventures

15:58 | 14.12.18 г.
Даниел Лорер: Мисията на държавата е да инвестира в образование и развойна дейност

Държавата трябва да има основна мисия да инвестира в образование и развойна дейност. В това е убеден Даниел Лорер, управляващ партньор в Brightcap Ventures, който коментира бизнес ситуацията в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес среща".

Според него академичните институции също са ключов участник в целия процес.

"Малко от тях имат тук комерсиализация и патентни офиси, малко от тях инвестират в наука. Българският бизнес в голямата си част също не инвестира в разработка на нови патенти и модели. Това е добре да се случва в по-големи размери. Инвестициите в стартиращи компания също са съществени", категоричен е Даниел Лорер, който заяви, че "България е страхотно място за започване на бизнес, когато основата на развитието ти е тук, а пазарите – другаде”.

Той съобщи, че се търсят екипи и проекти за развиване на добавената стойност в България, продавайки я на други места.

Според него слабостите за България са в няколко аспекта – в намиране на кадри, което по думите му е повсеместен проблем.

“Важни са и уменията на самите кадри обаче", подчерта управляващият партньор в Brightcap Ventures.

Лорер смята, че "в България сме добри в производството на технически кадри, но все още изоставаме в производството на тези от тях, структурирани в областта на маркетинга, продуктовото позициониране и продажбите.

Експертът потвърди, че предприемаческата среда се променя в положителна насока.

“Първите фондове създадоха добро ниво на запознаване на пазара с рисковия капитал, работата на стартъпи, какво е последващо финансиране. В нашата екосистема има над сто проекта, разгледани за рисково финансиране”, информира управляващ партньор в Brightcap Ventures.

Той прогнозира, че на глобалния пазар вероятно ще видим сериозна корекция в обозримо бъдеще, защото “лихвите в Америка се покачват”.

“Дългосрочните лихви се покачват бавно, т.е. пазарът не вярва в дългосрочните икономически проекти. Предприемачите трябва да са по-предпазливи и да изразходват средствата си по-разумно. Като инвестиции това е чудесно време на купуване", съветва специалистът.

В студиото на "Бизнес среща" Даниел Лорер сподели какво образование има и как реализира новаторските си идеи.

"В Израел изучавах информатика и бизнес мениджмънт. Там започнах своя първи стартъп, който ме изпрати в Париж и Белгия впоследствие. Следващото начало – в Швейцария, беше трудно, тъй като работих в корпоративна среда. В Турция и Близкия изток също бе трудно предвид културната адаптация. Първият стартъп се занимаваше с продаване на складова база за търгуващи с електрически компоненти. През 1999  г.. това бе абсолютно новаторство. Отне ни около две години да създадем продукт и да го продадем на първия желаещ инвеститор", разкри своя начален професионален опит Даниел Лорер.

Гледайте видео материала с цялото интервю

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още