IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Вълчев: Има много възможности за компенсация на учебното съдържание

Бившият образователен министър призова за гъвкавост в ситуацията на извънредно положение заради коронавируса

10:32 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов/Investor Media Group</span></em></p>

Снимка: Олег Попов/Investor Media Group

Не знаем колко ще продължи тази ситуация и затова никой не знае какво ще се случи със студентите и учениците. В момента има голямо изоставане и не е ясно какво ще стане с кандидатстудентската кампания и с матурите Това заяви пред bTV проф. Даниел Вълчев - декан на юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, по повод извънредното положение заради коронавируса.

Бившият образователен министър смята, че правителството и другите институции трябва да кажат, че каквото и да се случи, родителите и децата трябва да бъдат спокойни.

Наваксване през лятната ваканция

„Винаги има начин да се компенсира учебното съдържание, в крайна сметка българската ваканция (през лятото, бел. ред.) е най-дългата в света, така че има много възможности“, увери той. Проф. Вълчев съветва да се използват дистанционните форми на обучение. 

Той обясни, че в света има три групи мерки - първо е социалната изолация, на второ място - да се правят масови тестове, и третото - да има достатъчно екипи, места в болниците и апарати за обдишване. 

Според него трябва да се различават мерките за справяне с кризата и мерките за справяне с последиците от тази криза. „ Дайте да се справим с кризата с общи усилия, а след това ще говорим дали някой е фалирал“, призова проф. Вълчев.

Безплатен електронен достъп до учебници

Investor.bg припомня, че издателства вече предлагат безплатен електронен достъп до учебниците по всички предмети.

Издателската група "Просвета" предоставя свободен достъп до пълните електронни варианти на своите учебници по всички предмети от първи до десети клас, обогатени с допълнителни интерактивни образователни ресурси. Така близо 700 хиляди български ученици ще могат да ползват за своята подготовка всички 33 хиляди дигитални ресурса на издателството.

Безплатен достъп ще има и за електронните познавателни книжки, предназначени за най-малките - децата от детските градини и подготвителните групи.

„Инициативата "Учим онл@йн с учител" и първият урок по български език е гледан от повече от 28 хил. участници, съобщиха от издателството в петък.

"Просвета" се присъедини към инициативата на Европейската асоциация на издателите на учебници, големите издателства да окажат максимална помощ на училищата в условията на прекратени учебни занятия в много европейски страни заради вируса COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още