IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Алексиева: Твърде много деца в България отпадат от училище

Ние сме на първо място по младежи, които нито работят, нито учат, нито полагат някакви усилия за повишаване на квалификацията си, твърдят от КНСБ

20:37 | 13.11.13 г. 2
Даниела Алексиева: Твърде много деца в България отпадат от училище

„В България е изключително високо нивото на децата, които рано отпадат от училище“, каза в ефира на Bulgaria On Air Даниела Алексиева, началник кабинет в КНСБ. Според нея е крайно време да бъде направена адекватна реформа в образователната система.

„Ние сме на първо място по младежи, които нито работят, нито учат, нито полагат някакви усилия за повишаване на квалификацията си. В България това са около 24,6% от подрастващите, докато средното ниво за Европа е 14%“, обясни Алексиева.

Тя уточни, че страната ни ще разполага със 100 млн. евро от европейските структурни фондове за насърчаване на младежката заетост през следващите години.

По тази така наречена "младежка гаранция" държавата ще създава възможности да стимулира работодателите да осигуряват работа, обучение или преквалификация на младежите до четири месеца от завършването им или оставането им без работа.

Необходимо е да се прецени дали не са прекалено скъпи прилаганите държавни стимули и насърчения при повечето системи за професионално обучение, дали може да се заимстват приложимите елементи от дуалната система и да се адаптират моделите към нашата икономическа обстановка, поясни още експертът.

„Трябват мерки, които да стимулират работодателите да назначават стажанти, а не да ги принуждават или да ги затрупват с бюрократични процедури. В България се обръща и твърде малко внимание на успешното съчетаване на семейния и трудовия живот. В този смисъл огромен проблем имат младите майки, които например имат нужда от по-гъвкаво работно време“, каза още Даниела Алексиева.

Тя уточни, че повечето мерки, предлагани от КНСБ, не са са свързани с допълнителни финансови средства, а с политическата воля и желание за промени на управляващите.

Според нея младите хора имат нужда от професионално ориентиране. „Много неправителствени организации работят в тази сфера, но е нужна национална стратегия и ясни приоритети. Трябва бизнесът да бъде включен по-активно в образователния процес, защото в момента разминаването между специалности и кадри и работни места, е огромно“, допълни Алексиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.ivanov
преди 10 години
Трябва да си луд за да започнеш работа в българска компания. Повечето са супер измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.През изминалите години, всички български компании, за които работих ме мамеха. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или ме караха да работя през почивните дни и извън работно време, а това време не ми беше платено. Също така, те не ме осигуряваха на реалната заплата.От опит знам, че ако една компания не плаща осигуровки, не плаща извънредно изработените часове, забавя ти заплатата или още от начало започнат да те лъжат, давайки ти празни обещания, то по-добре стой далеч от нея.Рано или късно ще съжаляваш жестоко за това, че си работил за тези хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
На времето в нашия клас имаше само двама трима слаби ученика, на единия му викахме Митьо ***, а другия беше Сивил.Е, и те станаха хора и то с много добри професии. Сега обаче ни американизираха и всичко що дава професия се унищожава бавно и сигурно.Обещах си да не се ядосвам, но що за сила ги държи тия в правителството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 10 години
КОлкото по-дълго съществува плоския данък толкова повее децая ще отпадат от училище. По-малко деца ще се раждат изобщо и Рб като цяло ще изчезне. И се чудите защо - плоския данък е е дъното на причините. Водещ до неравенство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още