IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: Най-важното е да създадем бърз растеж и заетост

За да влезем в еврозоната, трябва да сме наистина много добре подготвени, смята вицепремиерът по икономическите въпроси

08:10 | 01.07.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниела Бобева: Искам да запалим двигателите на растежа. <em>Снимка: БТА</em></p>

Даниела Бобева: Искам да запалим двигателите на растежа. Снимка: БТА

В продължение на две години Даниела Бобева е била директор на икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията, след което и член на комисията за чуждестранни инвестиции към Министерския съвет през 1994-1995 г. По-късно е назначена за председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции, а в периода между 1996 и 1997 г. оглавява дирекцията за международно сътрудничество към БНБ. За кратко е министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в служебния кабинет на Стефан Софиянски, след което се връща на работа в БНБ, където от 2003 работи над финансовите аспекти при приемането на България в Европейския съюз. Дни след като Бобева положи клетва като вицепремиер с ресор икономика в правителството на Пламен Орешарски разговаряме с нея за икономическата политика на кабинета, възможностите за привличане на инвестиции и бъдещето членство на България в еврозоната.

Г-жо Бобева, вие заемате ролята на вицепремиер по икономическите въпроси в една наистина предизвикателна среда. Каква е първоначалната ви оценка за големия ресор?

Считам, че имаме една гъвкава, оцеляла на кризата икономика, която обаче е подложена на външни и вътрешни шокове, и затова съществуват рискове за нея, като само структурните реформи могат да ги намалят.

Икономиката ни оцелява много по-добре на външните шокове, отколкото на вътрешните, като нефокусирана икономическа политика, икономически грешки. Едно неизплащане от страна на държавата на задължения към търговски дружества е един истински вътрешен шок, за да дам един пример. За съжаление, колкото и да е либерализирана българската икономика, тя, подобно на всяка, не е имунизирана срещу такива вътрешни шокове. А по отношение на външните шокове, някои от външните дисбаланси, като дефицитът по текущата сметка, се самокоригират в условията на кризата. Но, разбира се, с висока цена – спад на инвестициите и спад на икономическия растеж.

За българската икономика е важно да расте, и то да расте бързо. А ако тя расте бързо, ще расте с дисбаланси. Предизвикателството пред нас е не  да не се правят дисбаланси, а да се създават буфери, за да не се превърнат тези дисбаланси в шокове за икономиката.

Но как е възможно да се създаде бърз растеж на икономиката в тези сложни условия?

Бърз растеж? Това е въпрос, който Нобелови лауреати по икономика и икономисти дискутират в последните поне сто години. Има различни теории, различни политики и практики. Аз като доцент също чета лекции на такива теми, но когато стане дума за икономическа политика и нейното правене и подписване под мерките, нещата стават съвсем реални.

Какъв растеж може да се постигне зависи от това в каква фаза на цикъла се намира икономиката и в какво състояние е цялостната икономическа, институционална и правна рамка. Това какво ще прави едно правителство в областта на икономическата политика, зависи от това доколко то има реална оценка за това, какво представлява в момента икономиката и рисковете за нея. От това трябва да се започне. Освен това важен е и времевият хоризонт на правителството, политическата среда, в което то работи, те също са определени ограничения за икономическата политика.

Какви по-конкретно ще са насоките на икономическата политика на кабинета?

Правителството и този парламент в рамките на предизборните програми изкристилизираха няколко конкретни проблема на българската икономика. Наблюдавайки икономическите платформи на политическите сили, има няколко консенсусни неща, които се предлагат от всички на концептуално равнище. Това е единият фактор за очертаване на идеите на това правителство по отношение на икономическите реформи.

Вторият, разбира се, са протестите, и то в по-голяма степен февруарските протести с двете си послания – монополите и конкуренцията, както и бедността – най-важното послание. Едва ли има сериозен икономист, който да не мисли, че бедността вече е пречка за развитието на икономиката.

Това е средата, в която трябва да израснат новите икономически политики и върху тях работим в момента.

В областта на икономическата политика няма нищо по-грешно от това да се гасят пожари. Аз няма да гася пожари. Ще се правят важните неща, при това бързо. Паралелно на това ще се вършат и онези неща, които изискват повече време, но ще ги правим докъдето стигнем. И ще следим как ще реагира икономиката.

Ще работите обаче в една неособено стабилна среда с политически турбуленции. Как ще отговорите на това предизвикателство?

Тази среда не е специфично българска, защото цяла Европа е в обществен дебат, част от който се пренесе от парламентите на улицата. Това е така, защото Европа е в криза и тогава не е възможно политическите системи да са стабилни и проспериращи. Има, разбира се, и български нюанси в тази обща политическа рамка и трябва да се съобразяваме с тях. Именно затова мерките, които имаме намерение да предложим в областта на икономиката, се преценяват от тази гледна точки.

Подготвила съм една презентация за моите колеги от икономическия екип, в която описваме всички политики и два филтъра – как мерките ще се отразят върху работните места и как ще се отразят на бюджета. Иначе казано – искаме да правим икономически реформи без пари, които да имат непосредствен позитивен ефект върху заетостта, възможно е да правим компромиси с нашите ортодоксални икономически разбирания.

Скоро ще оповестим доклад за цялостното финансово състояние на държавните предприятия, който ще е основата за политиката в тази област.

В условията на криза не може да си позволяваме лукса да правим това, което нашето икономическо кредо повелява. Трябва да се въздържаме от проекти, които допълнително ще натежат на хората, на техните бюджети, на живота им. Ако има нещо важно в икономиката, това не са макрорамката и числата, това са самите хора. И това не е популизъм. Не е срамно да се прави икономическа политика, която да не изключва значителна част от населението от икономическия, нормалния живот.

Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
aidriell
преди 10 години
Олигархичната звезда от Времето на ЖАН ВИДЕНОВ се почви като ВИЦЕ ПРЕМИЕР ИКОНОМИТА НА ПРЕХОДА БОБЕВА 1/Кажи за Валутният борд какво смяташ да правиш ти "специалистке "от умишлено фалиралият МОСТСТРОЙ който завлече колко инвеститори ?2/После кажи ккакви са ти намеренията ,как смяташ да рестартираш държавнат аикономика имеждуфирмената задлъжнялост 1:10 1:20 лв за една ЕВРО как ти беше слабоумният план на ВИДЕНОВ ИКОНОМИСТ Абе колеги как може такива тоталитарни *** и *** за затвора вкарали държавата в хиперинфлация през 1997 да ги слагате на ВИЦЕПРЕМИЕРСКИ ПОСТ бе та тази ще срине инвеститорският интерес за секунди само като и видят резюмето бе без да е нужно изобщо да се говори за" професионализмът и " НАГЛО НАГЛО И БЕЗОЧЛИВО РЕШЕНИЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОЛИГАРХИЯ ОБСЛУЖВАЩЩО ТЕХНИ ИНТЕРЕСИ .От толкова видни специалисти и икономисти бръкнаха в торбата да изкарат най вмирисаният и тоталитарен кадър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Erdogan! По-добре, отколкото само Доган:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
Vesko94
преди 10 години
Ти кой искаш да е на власт, ако те паднат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
nikolait
преди 10 години
госпожата има отчайваща биография. С това СВ не може да помогне на България. Приказките и са добри, но без никаква ясна идея и визия. След 1 година пак може да даде интервю и пак ще говори същите неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Те "убу да изчезнат", ама следващите още по-възбудено и от снимката ще треперят като ги назначават! - искам да кажа че в този "слой на мислене" няма решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 3
melon
преди 10 години
Най-важното е бързо да изчезнете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 1
rover
преди 10 години
Много приказки, но засега само от общ характер. Досега трябваше да има някакви конкретни мерки, които да ни бъдат подхвърлени да ги обсъждаме. Сега ще чакаме нещо си. Ама кога, какво......никой не казва. Лошо впечатление създава желанието да се прави социална политика, да се раздават пари, когато средствата не достигат дори за досегашните харчлъци. Откъде ще се вземат парите, никой не знае. Дано всичко е само социална демагогия, че ако ни набутат в нови кредити - жална ни майка. Конкретика трябва, когато си на ръководен пост и искаш да правиш промени. Иначе всеки по-устат журналист и по-големи локуми ще разтегне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Премахнете спешно противоконституционните промени в ЗОЗЗ !!!- "системно" предложени от Атака и приети при правителството на ГеРБ !!Ако се "сетите" да "закърпите" някоя дупка, през която изтичат пари ще е невероятно добре, но аз ви намеквам за най-лесния начин да се Привлекат пари "свободно"!!Иначе, ще придължи още малко играта "тука-има , тука-нема" и после и шефовете ви ще се изненадат колко трудно може да стане управлението при неконтролеруема ентропия, следствие от липсата на "легитимна" печатница на пари! А "резервните" нови шефове чакат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още