IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Дариткова: Трябва да има нов обществен договор

Да, ние сме готови да подадем оставка, след като поемем отговорността и посочим пътя, по който ще се развива България, твърди председателят на ПГ на ГЕРБ

18:37 | 02.09.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

За да променим посоката, в която се движи българското общество и да я предначертаем за следващите години, ние смятаме, че трябва да има нов обществен договор. В основата на легитимното функциониране на държавата е основният закон, а именно Конституцията. Това заяви в ефира на bTV председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.
Тя добави, че в рамките на тези правомощия, които ще се очертаят в Конституцията може да се търсят решения на проблемите, които вълнуват българското общество.

По думите ѝ консенсус може да се постигне чрез един широк обществен дебат, а ако инициативата за Велико Народно събрание бъде приета, ще даде възможност за едно легитимно представителство в следващия Велик парламент от 400 народни представители, за да могат да се чуят наистина исканията на всички части на българското общество, защото на този етап от протеста се чуват разнопосочни искания, обясни тя. 

„Да, ние сме готови да подадем оставка, след като поемем отговорността и посочим пътя, по който ще се развива България. Иначе една оставка на този етап кой проблем на българското общество ще реши – ще помогне на българите да се справят със здравната криза или с очертаващата се социална или икономическа криза, тогава, когато няма парламент или евентуално има евентуално служебно правителство, когато се налагат парламентарни решения по повод на бърза реакция за проблеми, които възникват в условията на тази криза. Това ще помогне ли на българското общество? Ние носим отговорност“, подчерта Дариткова.

Дариткова коментира и излизането на парламентарната група на ГЕРБ от пленарната зала днес по време на изказването на президента Румен Радев. Тя обясни, че войната е започнала от негова страна в началото на годината, когато държавният глава е свалил доверието от правителството.

Относно призива на ДПС за съставяне на експертен кабинет, оставка на кабинета и президента, Дариткова обяви, че не са обсъждали идеята на Движението. Тя заяви, че проектът за нова Конституция отговаря на обществените очаквания.

Тя обясни, че ГЕРБ са внесли редица поправки в първоначално депозирания проект за нова Конституция и са се вслушали в критиките.

„Ние предлагаме обществен дебат за това как да функционира българското общество. Конституцията ще начертае механизмите, по които ще функционират трите власти – съдебна, изпълнителна и парламентарна. Аз смятам, че в рамките на тези правомощия, които ще се очертаят в Конституцията може да се търсят решения на проблемите, които вълнуват българското общество“, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Дотук никва полза от договори в такава безправова и корумпирана държава.Трябва доста политици да влязат в затвора с присъди над 10 години за да не се наложи да се прибегне до нова революция от френски тип и да се бесятт по улиците за назидания на следващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
power grid
преди 3 години
За тая съм сигурен че от детската градина до ден днешен е доносничела за другарите си.Алчна за власт ***..а смолянска пу...т..ка.Била е отряден председател комсомолски секретар и е драпала за постове от детската градина.Това са изч..дия адови.По всички партии ги има и ако не се отървем от тая напаст нищо добро не ни чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Нариткова , първо -оставките , после приказките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
v_tin
преди 3 години
Бой и ***, след това да се повтори, след това пак- НА ПЛОЩАДА НА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още