Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Даниела Петкова: През последните години няма ръст в броя на осигурените лица

В бюджета за 2020 г. е предвидено намаляване на броя на безработните, както и свиване на броя на пенсионерите със 17 000, посочва представителят на БАД

Даниела Петкова: През последните години няма ръст в броя на осигурените лица

Снимка:

През последните 3-4 години броят на осигурените лица се движи около 2 млн. и 800 хил. души. Това може да не изглежда толкова важно на пръв поглед, но средногодишно на пазара на труда започват да плащат вноски около 50-60 000 младежи и се вижда, че броят на осигурените лица не се увеличава, коментира Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата (БАД), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

"От друга страна, възрастта за пенсиониране се увеличи, което предполага, че броят на осигурените лица, които излизат от сферата на работещите и стават пенсионери, е със забавени темпове", посочва тя. "В бюджета за 2020 г. е предвидено намаляване на броя на безработните. Предвижда се и броят на пенсионерите да намалее със 17 000. Предполага се, че част от тези хора са останали на трудовия пазар", добавя още тя.

Според Петкова в сферата на пенсионната система най-големият проблемът е съотношението между броя на работещите и броя на пенсионерите. Тя подчерта, че демографският проблем е комплексен. Според нея мерките за него не трябва да бъдат в рамките само на социалната политика.

Петкова потвърди, че процесът по намиране на квалифицирани кадри е основният проблем пред бизнеса у нас.

"При стръмното увеличение на доходите пенсията на всеки, който се пенсионера малко по-късно, е доста по-висока", посочи още тя.

"Демографията дава предимство на капиталовите схеми, защото разходопокривните се задъхват и произвеждат дефицити. Съотношението между броя на работещите и на пенсионерите не е в полза на първите", коментира Петкова.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 13 август