IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данко Калчев: България е сред топ 10-те държави производителки на стъкло в Европа

Пропуски в нормативната уредба, свързани с обществените поръчки, препятстват иновативните продукти да излязат на пазара, посочи собственикът на „Инхом"

13:43 | 25.05.21 г. 3
Данко Калчев: България е сред топ 10-те държави производителки на стъкло в Европа

България е сред топ 10-те държави производителки на стъкло в Европа, начело с двете големи компании в София, Пловдив и Търговище. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Данко Калчев, собственик на фамилната компания „Инхом" и председател на фондация „Белославско стъкло”.

„В бъдеще стъклото ще се налага все повече като продукт за опаковане на най-различни храни. От тази гледна точка България има потенциала да бъде още по-напред в развитието на производството на стъкло", прогнозира той.

Нашата страната, коментира Данко Калчев, има бази, които могат да гарантират тила на това производство по отношение на резервни части и формирови комплекти.

„Това е добър и актуален бизнес, свързан с дигитализацията", посочи гостът.

В разговора беше засегната и темата за малките и средните предприятия в сектора, като Калчев посочи, че компанията вече е пуснала една от иновативните си поточни линии и до два месеца се очаква да бъде пусната и втората.

„По този начин ще затворим производството на иновативни продукти в нашата семейна фирма. Това, което вече работи на територията на фирмата, е стъклената композитна арматура като заместител на металната", обясни специалистът.

Данко Калчев информира, че фирмата започва производството на микростъклени сфери, част от които ще бъдат запълнители на тази арматура, а останалата част ще бъде използвана за нови технологични линии, най-вече свързани с нанотехнологиите.

„Това ще ни предостави възможност да използваме един отпадъчен продукт, какъвто е стъклото, и да го вложим в ново и иновативно производство", разкри Данко Калчев.

Той обаче обърна внимание на пропуски в нормативната уредба, които препятстват иновативните продукти да излязат на пазара. Калчев поясни, че това се отнася до наредби, свързани с обществените поръчки.

„За нас, фирмите, най-голямото предизвикателство е тези иновации да бъдат вкарани в обществените поръчки. Поне 20% от тях трябва да са за иновации", коментира той. „Тогава ще дадем възможност на научните среди и фирмите, при създаването на нов иновативен продукт, да го вложат на практика“, допълни гостът.

Той съобщи, че вече е приключил проект с БАН, а с преподаватели от Бургас се разработва новата поточна линия. 

Как се справи малкият и средният бизнес по време на коронавирусната пандемия? Защо има проблем с излизането на международния пазар на производството на стъкло? Как една фамилна компания се превръща в „зелена“? Има ли интерес към посещения на подводница „Слава“, която пази автентичната памет на българското подводно плаване? Защо образованието на децата за фондация „Белославско стъкло” е симбиоза от дигитализация, аналогови умения и интерес към миналото?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Чачо
преди 2 години
Непълен отговор, сори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Чачо
преди 2 години
Не си купувайте чаши за вода 300 мл. от Икеа, ако на дъното им пише "Made in Bulgaria". След няколко измивания в съдомиялната стъклото неспасямо помътнява. Толкова по въпроса за качеството на българското стъкло. За сметка на това можете да си купите смело от същия продукт, ако на него пише, че е направен в Русия, Франция или друга държава. В Икеа-Германия въпросните чаши струват 50 цента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Чачо
преди 2 години
Не си купувайте чаши за вода 300 мл. от Икеа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още