IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС изгони трима турски граждани за заплаха на националната сигурност

Един от експулсираните е заподозрян за създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население

19:02 | 17.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трима турски граждани са изгонени от страната и са издадени забрани за влизане в страната, съобщава БНР като се позовава на информация на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е издал заповед за отнемане правото на пребиваване в България на турски гражданин, който представлява заплаха за националната ни сигурност., посочиха от институцията. Турският гражданин има забрана за влизане в България за срок от пет години.

Той е заподозрян за опити за създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население у нас. Мъжът е бил със статут на продължително пребиваващ в България.

По информация на БНР в момента турчинът не е на територията на България. До издаването на заповедта на председателят на Агенцията Димитър Георгиев на турския гражданин не са били налагани каквито и да е принудителни мерки от българските служби.

Няма данни мъжът да има общо с политически партии у нас, както и целта на действията му да е била свързана с предстоящите избори. В службите няма информация дали чуждият гражданин има намерение да обжалва пред съд издадената заповед.

По-късно стана ясно, че още двама турски граждани са със забрана да влизат у нас. Единият е експулсиран от България  и му е наложена забрана да влиза в страната за 5 години, тъй като е осъществявал дейност, представляваща заплаха за националната ни сигурност.

Вторият гражданин на Турция е включен в списък с нежеланите в България чужденци, като и той представлява опасност за сигурността на страната ни. И двамата са действали срещу суверенитета на държавата, обясняват от ДАНС. 

Служебният премиер Огнян Герджиков съобщи по време на посещението си в Благоевград, че турският гражданин, обвинен за създаване на антибългарски настроения, е агитирал за изборите, а дейността му е била засечена в района на Шуменско.

ДАНС е работила по случая в пълна координация с прокуратурата, каза главният прокурор Сотир Цацаров:

"Мисля, че по същия начин следва да бъде постъпвано по отношение на всички други лица, които по същия начин действат в тази обстановка", категоричен беше той.

Според него не може да се позволи в тази обстановка на първо място да се осъществява посегателство върху свободата и начина, по който протича предизборната кампания, а на следващо място - друга държава да осъществява намеса, която очевидно е насочена не в интерес на българските национални интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още