IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС ще има достъп до данните на ученици, за да следи за радикализация

Агенцията и сега има достъп, но той е безконтролен, целта е всичко да се регламентира, уточни зам.-министърът на образованието

17:49 | 16.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще получи непрекъснат достъп до автоматизираните информационни фондове на Министерството на образованието и науката, за да може да следи за радикализация сред ученици и студенти. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Деница Сачева.

В предаването „Преди всички“ по БНР Деница Сачева коментира проекта за инструкция за достъпа на ДАНС до информационните фондове на просветното министерство, който бе пуснат за обществено обсъждане миналата седмица. Според документа държавната агенция ще може да проверява постоянно данните на ученици и студенти.

„Този документ има обществен, а не полицейски характер. Трябва да се изясни смисълът на сътрудничество на образователните институции със службите за сигурност. Това е свързано и с радикализацията, която нараства сред младите хора. Експертите по сигурността изнесоха данни, че възрастта за радикализация спада от 15-16 години до 12 години. Смисълът на това е да има по-голямо взаимодействие по отношение на превенцията“, обясни Сачева.

„И към момента ДАНС има достъп до тази информация, но той е децентрализиран, на хартия и безконтролен. Сега може да стане централизиран и много по-силно контролиран. Всичко ще бъде регламентирано“, допълни заместник-министърът.

Сачева подчерта, че просветното министерство ще сътрудничи в случаи, свързани с радикализация и с тероризъм сред младите хора. „Това нещо произтича от закона. Няма как инструкцията да бъде свалена, може да бъде прецизирана“.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още