Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ДАНС ще проверява сигнали за „такса успех" в министерството на икономиката

Експерти на икономическото ведомство са вземали между 40% и 60%, съобщи министър Лъчезар Борисов

ДАНС ще проверява сигнали за „такса успех" в министерството на икономиката

Лъчезар Борисов. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

В Министерството на икономиката са постъпили сигнали за искана „такса успех" към бенефициенти, които кандидатстват или са кандидатствали по Covid-мерките, съобщи в парламента икономическият министър Лъчезар Борисов, цитиран от БНР.

В схемата са замесени както служители на министерството, така и консултантски фирми, които искали комисионна между 40 и 60 процента от стойността на целия проект“, разкри той.

Сигнали за искана „такса успех" са подали депутати от различни парламентарни групи, а бенефициентите са от различни региони на страната.

„ДАНС вече проверява конкретен сигнал“, каза икономическият министър и се закани „този възел, тази информация за връзка между експерти, между консултанти, които искат такива суми за „такса успех" да бъде пресечен“.

Той нарече случилото се „неприемливо, нереално, недопустимо“.

Лъчезар Борисов припомни, че най-ниската стойност на проект е между три хиляди и десет хиляди лева. Той обясни, че на среща с премиера е решено да бъде създадена работна група за контрол, както и да има специален имейл за кореспонденция и горещ телефон за сигнали.

„Имейла, който е създаден за сигнали е: signali@mi.goverment.bg, а телефонът за пряка връзка за сигнали е 02-940-74-21. На този имейл няма да работят хора от управляващия орган, така че да няма конфликт на интереси, а утре ще публикуваме на нашата интернет страница и примерни документи по текущата процедура, която е отворена до 24 август за кандидатстване", обяви министър Лъчезар Борисов и потвърди, че получилите  финансиране бенефициенти също ще бъдат проверявани.

По думите на икономическия министър вече е започнало ускорено одобрение на внесените вече заявления с проекти за финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, по която има 1,1 млрд. лева, като сега те ще бъдат пренасочени за справяне с последиците от коронакризата. Други 700 млн. лева от Българска банка за развитие ще бъдат предоставени  на фирмите под формата на заеми и гаранции за кредити (500 млн. лева) и за безвъзмездна помощ (200 млн. лева).

Investor.bg припомня, че премиерът Бойко Борисов смени Емил Караниколов от министерския пост на икономическото ведомство с аргумента, че е получил информация за бонуси при раздаваните грантове по схемите на ОПИК. Министър-председателят подписа оставката на зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова, която отговаряше за еврофондовете, а на нейно място назначи Яна Топалова.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Министърът е "открил" нещо, което отдавна всички знаем. Но по-добре късно, отколкото... Важното е какво ще направи!

Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро