IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти, иска бизнесът

Работодателите настояват за по-високи критерии за прием в университетите и приоритетно да се финансират специалности с недостиг на кадри

17:57 | 27.04.16 г.
Данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти, иска бизнесът

Да се въведат данъчни облекчения за фирми, които предоставят стипендии на студенти, както да се промени модела на финансиране на университетите предлагат от Българска търговско-промишлена палата (БТПП). БТПП беше домакин на кръгла маса на тема „Бизнесът в България и кадрите! Те липсват! Как да се справим?”

Сред останалите предложения на бизнеса за преодоляване на пропастта между образованието и намирането на работа са въвеждането на по-високи критерии за прием в университетите и приоритетно финансиране на специалности, при които има недостиг на кадри.

От бизнеса изтъкват като ключова мярка преразглеждане на финансирането на база брой учащи се, което води до огромни компромиси с качеството на обучението.

Предприемачите предлагат още провеждане на ежегодно проучване за необходимостта от конкретни професии, с което да се съобразяват в приема си университетите и професионалните гимназии.

Предлага се и увеличаване на броя на младежите в схеми за стажуване чрез дуално образование, реално практическо обучение на студентите и на учениците. Дуалната система, според бизнеса, следва да е изключително опростена и ясна за двете страни, а квотата за прием да е съобразена с прираста на населението за съответната година.

Сред препоръките на бизнеса е обучението да не е само теоретично, а по-практически и професионално ориентирано. Учебните планове и в средното, и при висшето образование да се съгласуват задължително с работодателските организации, настояват фирмите. Бизенсът иска и да се създадат специалности, особено в средните училища, които да кореспондират с производствените необходимости.

Връзката бизнес-образование не е достатъчно работеща и е необходимо активизиране на фирмите и браншовите организации, посочи на форума Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Председателят на Палатата обърна внимание върху нуждата от повече практическо обучение, в това число и привличането на преподаватели от бизнеса, което ще доведе до актуализиране на програмите за обучение. Цветан Симеонов оцени като постижение обучението по предприемачество още от началното образование. Той обърна внимание на проблема, че при наличието на голям брой свободни работни места има голям брой безработни, които вместо да се включват на пазара на труда, остават на социални помощи.

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева акцентира върху нуждата от местни и регионални политики по отношение на заетостта, като  подчерта, че са необходими усилия за прекратяване на регионалните дисбаланси у нас.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев отчете благоприятните тенденции на пазара на труда, започнали през 2015 г. – увеличаване на заетите и намаление на безработицата. За него ключов остава проблемът, свързан с младежката безработица.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката, заяви, че фокусът в момента е върху професионалното образование, като уточни, че часовете по практическо обучение са се увеличили.

Христина Христова, бивш социален министър и сегашен председател на „Института за семейна политика”, обърна внимание на демографската ситуация в страната и негативните темпове в намаление на населението. Тя подчерта, че все още има сериозни проблеми в структурата на безработицата и на заетостта. Близо две трети от всички безработни са дългосрочно безработни, а при младежите заетостта е много ниска - почти 38%, докато средното ниво на заетост е 63%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още