IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни облекчения за работодатели със социални инвестиции предлага КНСБ

Синдикатът иска и по-ниски данъци за семействата с деца

14:42 | 07.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КНСБ предлага данъчни облекчения за работодатели, които осъществяват целеви социални инвестиции, насочени към изграждане на детски градини, детски стаи, дневни центрове, зелени училища и детски лагери. Това каза лидерът на синдиката Пламен Димитров на конференция за равнопоставеността на половете, предава БТА.

По думите на Димитров вече има такива представители на бизнеса в България, но те не ползват облекчения, каквито ползват работодателите в други европейски страни. 

Синдикатът настоява и за данъчни облекчения за семействата с деца и за такива, които се грижат за недееспособни и зависими хора. Според Димитров те трябва да бъдат въведени в механизма за семейно подоходно облагане, какъвто работи в САЩ, във Великобритания и Франция. Димитров уточни, че там има комбинация от облекчаване на съответните суми от облагане или данъчен кредит, който се връща обратно. 

“Някои от партиите вече предлагат подобни мерки в предизборната кампания, но не трябва да се прави нищо на парче, а да се върви към цялостен модел на семейно подоходно облагане, който да стимулира както демографията от гледна точка на децата, така и да направи възможното грижата за възрастните хора да е прилична”, коментира лидерът на синдиката. Според Димитров така повече жени ще участват на пазара на труда.

Президентът на КНСБ не се ангажира с конкретно число за данъчни облекчения, но посочи, че е логично в рамките на данъците, които плаща семейството, поне половината данък да бъде отстъпен обратно за зависими членове от семейството.

От синдиката смятат, че трябва да се синхронизира организацията на работното време на детските заведения с графиците на градския и междуградския транспорт и с работното време на предприятията и публичните организации от съответния регион. КНСБ настоява и за въвеждане на гъвкави форми на организация на дейността на детските градини и социалните заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още