IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни проверяват собственици на барове, ресторанти и дискотеки

Заведенията не отчитат печалба, а шефовете им купуват скъпи коли и яхти

13:57 | 19.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

100 души - собственици и управители на  фирми, които притежават дискотеки, ресторанти и барове, проверява Националната агенция за приходите (НАП). Проверките са за съответствие на имуществото с официалните им доходи.

Тези хора са избрани, тъй като фирмите им, които стопанисват заведенията, отчитат значително по-ниски обороти от средните. Това води до съмнения, че укриваният оборот от заведенията, върху който не са плащани данъци и осигуровки, се насочва към физическите лица, съобщи приходната агенция.

Всички фирми, попаднали в извадката на данъчните, отчитат никаква или минимална печалба, осигуряват персонала си на минималния осигурителен доход, но собствениците им са придобили скъпоструващо имущество.

С неотчетените в заведенията приходи често са финансирани покупки на имоти, луксозни автомобили, яхти и други скъпи придобивки, допълват от НАП. Сред някои от характерните примери е собственик на две фирми, които стопанисват заведения, които са на загуба в последните 5 години, но физическото лице е придобило имущество за над 1,2 млн. лв.

Проверките ще обхванат и познатата практика популярни заведения по Черноморието да се стопанисват от създадени само за един туристически сезон фирми. Данъчните разкриват, че схемата била едно и също заведение да се управлява от различна компания всяка година, като в същото време физическите лица, стоящи зад тези фирми, най-често били едни и същи. 

Обичайно при проверки за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството – имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи.

Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.

От началото на годината до момента са възложени 374 проверки на физически лица, допълват още от НАП.

Анализ на Агенцията сочи също, че в сектора на питейните заведения приходи укриват 85% от търговците, което носи годишни загуби на бюджета от близо 14 млн. лева.

Кръгът на рисковите търговци е определен на около 11 500. В резултат на мерките, предприети от приходната агенция, търговците в бранша са декларирали с 3,67% по-високи печалби в последните години, като броят на рисковите лица е намалял с 18% за периода 2010 – 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още