IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните са вкарали десетки милиони лева от акциите с горивата

С 422 млн. лв. повече на годишна база са приходите на НАП и митниците за шестте месеца на 2011 г., съобщи изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов

10:57 | 12.07.11 г.
Данъчните са вкарали десетки милиони лева от акциите с горивата

За една година Националната агенция по приходите (НАП) извърши сто ревизии на търговци на горива, а бензиностанциите бяха първите търговски обекти, чиито касови апарати бяха свързани с данъчните. В резултат на тези акции в бюджета са постъпили десетки милиона лева приходи, съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов в интервю за БНТ.

Готово е заданието и за изработването на общата информационна система между Агенция „Митници“ и НАП, която предвижда данъчните да правят по електронен път внезапни засечки и ревизии при търговията с горива, обясни още Стефанов. Той не се ангажира с краен срок за създаването на софтуера, докато не бъде осигурено бюджетното финансиране.

Събраните приходи на НАП и митниците за полугодието на тази година са с 422 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата. Като сума общите приходи надхвърлят 6,1 млрд. лв., посочи шефът на НАП.

След масираните миналогодишни проверки из курортите, тази година данъчните установяват, че големите комплекси като „Златни пясъци“ и „Слънчев бряг“ вече са се дисциплинирали и документират всеки приход. „Проблемът все още е при малките хотели, ресторанти и други търговски обекти, които крият обороти или използват фиктивни касови устройства, поясни още шефът на НАП.

Сериозно постижение е и разкриването на огромния брой трудови договори, сключвани на половин работен ден, които ощетяват не само държавата, но и работещите, обясни Красимир Стефанов. Той припомни, че са разкрити 164 хиляди подобни договора, при над 80% от които хората реално работят на пълен работен ден.

На въпроса дали данъчните по места покровителстват определени бизнесмени, шефът  на данъчните категорично отрече да е „разпъван чадър над който и да е било“. Красимир Стефанов обясни, че е готов и докладът, разработен съвместно с МВР, който анализира състоянието на ДДС-измамите по сектори.

В края на седмицата докладът ще бъде представен на министъра на финансите, допълни шефът на НАП.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още