IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху лихвите: Окончателно приет

Налогът от 10% няма да важи за детските и безсрочните влогове, реши парламентът с приетите на второ четене промени в закона за ДДС

13:50 | 15.11.12 г.
Данъкът върху лихвите: Окончателно приет

Данъкът върху доходите от лихвите по депозитите ще бъде 10 процента, реши окончателно парламентът с приетите на второ четене промени в закона за ДДС.

Той влиза в сила от 1 януари 2013 г. Срещу налога гласуваха от "Коалиция за България", ДПС, "Атака" , „Синята коалиция“ и независими народни представители. От 134 гласували депутати 93 бяха „за“, а 41 – „против“.

Дебатите продължиха близо четири часа.

Налогът няма да важи за детските, безсрочните влогове и разплащателните сметки. Банките ще имат ангажимент всеки месец да декларират изплатените лихви по срочните депозити. Те ще подават към данъчните данните за размера на платената лихва, както и на удържания данък. 

Ще има данък и върху хазарта. Той ще е 15%, решиха още депутатите. С него ще се облагат игри и залагания, включително тото лотариите, резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.

Още при откриването на днешното заседание Павел Шопов от „Атака” предложи да се коригира заглавието на закона, защото освен ДДС разглежданият от депутатите закон е свързан с доходите на физическите лица. "Заглавието на този закон се явява неточно и подвеждащо. Направихте юридическо нарушение, което и второкурсник ще разбере”, обясни той. Предложението обаче не беше прието. 

Кирчо Димитров от „Синята коалиция” предложи още по-радикално решение, като поиска да отпадне данъкът, с който се облагат доходите върху лихви по депозитите. „За първи път се налага такъв данък у нас. За пореден път се увеличава данъчното бреме, независимо че правителството е заявявало многократно, че няма да го увеличава”, коментира той.

„Приемайки този данък, ще обложим бедните и средната класа, а не богатите”, посочи депутатът.
Кирчо Димитров обясни, че причината хората да кътат и малкото спестени пари е, че в години на криза не виждат възможност да инвестират своите средства и изчакват по-добри времена. 

По време на дебатите отново се разрази спор кого точно ще ощети новия данък, като опозицията отново посочи като основно засегнати бедните. С тази теза не се съгласи председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев.

„Отляво лансираха една лъжа - че 75 % от влоговете са до 1000 лв.”, коментира Велчев, с което си навлече гнева на БСП. Димитров обаче е категоричен, че справката е изготвена от Българска народна банка и че институцията едва ли ще разпространява невярна информация.

„Банките знаят хората колко пари държат в сметките си”, каза Георги Анастасов от БСП. „Вие пак натоварвате бедните хора, богатите бълха ги е ухапала. Те знаят къде да си държат парите. Те не ги държат в България”, допълни той.  

Анастасов обясни, че винаги е гласувал против плоския данък по време на управлението на тройната коалиция. И той предложи социален подход при налагането на данъка. 

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още