IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дариткова: Либерализиране на забраната за пушене е лишено от икономическа логика

Цинично е да се говори, че когато се увеличи оборотът на ресторантьорския бизнес, това така ще подпомогне на икономиката, смята депутатът

14:44 | 24.10.13 г.
Дариткова: Либерализиране на забраната за пушене е лишено от икономическа логика

Решението за либерализиране на тютюнопушенето е лишено от икономическа логика, а здравната комисия категорично трябва да го отхвърли. Това заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ пред Dnes.bg.

Вчера икономическата комисия прие промените в Закона за здравето, които либерализират режима. Днес предстои той да бъде разгледан в здравна комисия.

“Аз смятам, че това решение е лишено от всякакви икономически аргументи. Показаха се данни, които нямат сериозни източници”, заяви Дариткова.

По нейни думи е абсолютно нелогично да се твърди, че у нас продажбата на цигари се е повишила след въвеждането на забраната, при положение че в целия ЕС, в съседните ни страни, вследствие на забраната е намаляла. “Вярно е, че много неща в нашата страна са нелогични в момента, но няма икономически аргумент, които да бъдат изведени над здравния“, заяви Дариткова.

Цинично е да се говори, че когато се увеличи оборотът на ресторантьорския бизнес, това така ще подпомогне на икономиката, че ще се внасят повече пари за здравни осигуровки, за да са плаща лечението на онкоболни, заяви Дариткова.

По нейни думи е доказано, че ефектът от пушенето вреди на здравето и че страната ни трябва да залага дългосрочни политики, които да гарантират да сме по-здрави, защото това ще доведе до по-здрава икономика.

Здравната комисия категорично трябва да отхвърли решението за либерализиране на режима. С огромна изненада чух един колега от БСП, който каза, че в случая ще разсъждава не като лекар. Аз наистина смятам, че ще бъде показателно за една комисия, ангажирана със здравното законодателство, да покаже воля, каза Дариткова. По нейни думи не бива да се търсят краткосрочни политически дивиденти. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още