Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дариткова: Осигурените граждани могат да ползват болничен за карантина

Абсурдно е да ползваш платен или неплатен отпуск, когато имаш право на лично обезщетение, твърди Хасан Адемов

Дариткова: Осигурените граждани могат да ползват болничен за карантина

Снимка: БГНЕС

Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина, а това няма да натовари социалната система. Така председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова коментира пред журналисти в Народното събрание думите на министъра на здравеопазването хората под доброволна карантина заради коронавируса да ползват платен или неплатен отпуск.

„Процедурата е регламентирана в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срокът, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите. Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар. Нормално е те да се свържат с него, за да няма злоупотреби общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти къде е било лицето и кога се е върнало“, каза Дариткова, цитирана от Агенция „Фокус“. Тя добави, че се събират данни за лицата, идващи от регионите, които са в момента ендемични за коронавирус. 

Още по темата

Председателят на Здравната комисия подчерта, че неосигурените пациенти трябва да бъдат поставени пот „доброволна карантина“.

На въпрос как ще се осъществява връзката между личния лекар и граничните власти, Дариткова обяви, че това трябва да се осигури от щаба, който наблюдава ситуацията с коронавируса в България и вероятно властите ще се свързват със съответния личен лекар.

Кодексът за социално осигуряване е категоричен - има възможност за ползване на болничен лист за така наречената карантина, каза и председателят на Социалната комисия в НС и депутат от ДПС Хасан Адемов. Според него е абсурдно е да ползваш платен или неплатен отпуск, когато имаш право на лично обезщетение.
Хасан Адемов уточни, че законодателен проблем няма.

Действително, според Кодекса на труда, в чл. 162, е съвсем ясно записано, че „работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето. Отпуските по предходната алинея се разрешават от здравните органи”.

Адемов също бе попитан какво се предприема от лицата, които не са осигурени. „Те вероятно трябва да се възползват от предложението на министъра на здравеопазването", отговори той.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 5 месеца
Е какво стана сега? Министър не познава законите и ръси простотии в медиите....яяя една оставка!

Още от Икономика и политика
Бизнесът призова да се намали ДДС на целия сектор с превози на пътници