Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дават 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на университетските преподаватели

Средствата ще бъдат заложени в новия бюджет за 2021 г.

Дават 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на университетските преподаватели

Снимка: Bloomberg

„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В хода на разговора бе отбелязано, че през последните две години правителството повиши значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи. Образованието е основен приоритет на правителството, което се потвърждава и от осигуреното увеличение на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите училища, посочва се в съобщението на Министерския съвет. 

Още по темата

Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера днес, е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

„Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

 

 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
penman до: serafima
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Хайде *** марш в Расиата! Нямате място в ЕС!
0
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Как да гласуваш срещу ГЕРБ тогава? Макар и в 59-тата минута, но така си купуват и преподаватели, освен роми, държавни служители (незаслужили като тези в НАП например, които издъниха работата), пенсионерите - по цели 50 лева за ЦЕЛИ 3 месеца. Как да не вземаш заеми, след като си се фукал с бюджетни излишъци? И да не казваш за какво ще ги изразходваш. Джоб парасъ за Бойко на джипката. Счупена държава, както казва самият падишах.
Мислете, хора! А на него - ОСТАВКА!

Още от Икономика и политика
Значими инвестиции могат да получат до 37,5 млн. евро държавна помощ