IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Декоративните растения - "токсичният рай" за пчелите

Проучване на Greenpeace показва, че в над 97% от растенията, отглеждани в градински центрове, се съдържат пестициди

15:30 | 04.05.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Годишно в Европа се използват към 300 хил. тона пестициди, като 80% от тях са в „старите“ страни, членуващи в ЕС (ЕС -15). 40 хил. тона от използваните в селското стопанство химикали са инсектициди, сред които има и опасни за здравето на пчелите, сочи последният доклад „Токсичен рай - отровите във вашата градина“ на екологичната организация Greenpeace.

От години анализаторите се опитват да установят причината за т.нар. „Синдром на празния кошер“, при който пчелите изчезват мистериозно. Сочени са заразни болести, излъчванията на инфраструктурата на комуникационни компании, както и смъртоносни за пчелите пестициди.

По тази причина и много от създадените от химическата индустрия вещества са забранени за използване в селското стопанство. Оказва се обаче, че за тях има пазарна ниша – на декоративните растения, отглеждани в домовете ни. Според данните на Greenpeace за отглеждането на декоративните растения годишно отиват 18 хил. тона пестициди и от тях 2,4 хил. тона са инсектициди.

Според доклада в 100% от цветята, отглеждани във Франция и Швейцария, има пестициди или остатъци от тях.
86 от растенията, отглеждани и предлагани в градинските центрове, са атрактивни за пчелите – теменужки, лавандула и т.н.

Според проучванията при 84 от тези растения или 97,4% съдържат пестициди, включително и опасните неоникотиноиди, които са забранени за употреба в ЕС. Като цяло 68 от проучените растения или 79% съдържат опасни за здравето на пчелите химически вещества.

Когато тези растения бъдат засадени на открито – в паркове, на тераси или в градината, заплахата за пчелите вече е реална.

Наличието на забранени химикали (в 14% от растенията) е доказателство, че или компаниите пренебрегват европейските правила, или са открили вратичка – примерно забрана за използването на определен химикал в селското стопанство, към което секторът на декоративните цветя не принадлежи. Другата причина може да се дължи на липса на качествен контрол при внос на декоративни растения от трети страни, където стандартите са занижени.

Що се отнася до стандартите на този етап европейските институции, макар и бавно, забраняват различни химикали, за които има данни, че са опасни за пчелите. Лобито на химическата индустрия обаче е доста силно и е трудно да се обори, признават пчеларите.

На Земята обаче й остават четири години живот, след като пчелите изчезнат изцяло. Този коментар се приписва на Алберт Айнщайн, макар и за синдрома на празния кошер да се заговори едва в последното десетилетие. Оттогава изчезването на пчелите е обект на научни изследвания и анализи и конкретната причина така и остава неизяснена.

А дали Айнщайн е прав – съдете сами. Научните изследвания днес показват, че 84% от растенията се нуждаят от пчелите, които извършват опрашването им. Реално 76% от хранителната индустрия зависи от действията на пчелите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
tnm
преди 9 години
Ами не ходят, щото почти цялото семейство Violaceae /Теменугови/ се размножават чрез клейстогамия /самоопрашване/:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Тоя дето ми е писал минус, ако е пчелар да каже, какво не е вярно от написаното от мен.Иначе е странно, мунуси за какво?Днес специално пак гледах дали пчелиъе ходят на теменужките, ами не ходят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Статията е вярна, но има един момент, например пчелите не ходят на всяко цвете, въпреки вида им.Имаме няколко кошера на любителски начала, ами пчеличка на теменужка не видях тази пролет.Бръмчат си по една лилава трева, изскочи ми името и, никак не се впечатляват от теменужките, а около нас пълно с такива, но май не са горски, защото не ухаят, а май някой е пръснал семе от някакво генетчино семе.Иначе си е проблем изчезването на пчелите, направо ми е мъка, като не се съхранят зимата.Тази зима от три само един остана, и то болен.Уж ги съживихме, че да видим, дали баба Меца ще яде мед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още